Război la Interne pe tema celor 18.000 de disponibilizări. Sindicatul Poliţiştilor: "Sunt prea mulţi pompieri şi jandarmi"

Război la Interne pe tema celor 18.000 de disponibilizări. Sindicatul Poliţiştilor: "Sunt prea mulţi pompieri şi jandarmi"

   gandul.info

Cele 18.000 de disponibilizări care s-ar pregăti la Interne i-au pus pe jar pe liderii de sindicat. Aceştia îi cer ministrului Traian Igaş să analizeze foarte bine situaţia, înainte să taie din personal. Declanşat de declaraţiile fostului ministru de Interne, Marian Săniuţă, şi ale lui Teodor Meleşcanu, fiorul rece al concedierilor a fost temperat uşor de ministrul în funcţie, Traian Igaş, care a spus că nu poate anunţa imediat câţi poliţişti îşi vor pierde serviciul, dar că este posibil ca acest lucru să se întâmple.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor, Marian Gruia: "30.000 de pompieri? Este imens pentru România"

"Sunt declaraţii venite din partea a doi reprezentanţi ai Opoziţiei, pe o analiză a proiectului de buget. Sper să nu fie o asemenea decizie. Noi am auzit de 10.000 de disponibilizări", a declarat pentru gândul preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marian Gruia.

"Dacă analizăm toate instituţiile, trebuie să le includem şi pe cele din componenta de administraţie. Sunt 110.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, dar şi 40.000 de oameni din administraţie, care zic eu că reprezintă un număr destul de mare".

Despre numărul mare de poliţişti, faţă de media europeană, invocată de ministrul de Interne, Gruia are o altă opinie. "Media aceea se referă cu tot cu jandarmi. Dacă analizăm cu ce se ocupă jandarmii, adică restabilirea ordinii publice, o să descoperim că în realitate peste 4.000 păzesc instituţii. Este asta treaba lor? În legea lor spune că trebuie să restabilească ordinea publică. Pompierii, apoi, sunt peste 30.000, ceea ce e imens. E o cifră enormă faţă de ce este România. Jandarmeria şi pompierii au structuri supradimensionate faţă de responsabilităţi şi împărţire administrativă".

"La anumite structuri de Poliţie e sclavagism"

Gruia crede că la Poliţie ar trebui chiar făcute angajări, pentru că cei din sistem nu fac faţă ritmului zilnic, din cauza deficitului de personal. "Poliţia Română are 8.000 de funcţii libere. Poliţiştii care sunt acum trebuie să lucreze o dată şi jumătate mai mult, pentru a suplini lipsa de personal. Sunt obligaţi să facă muncă forţată, nu se plătesc orele suplimentare. E un sclavagism la anumite structuri. De exemplu, la ordine publică, sunt posturi cu unul, doi poliţişti, care trebuie să muncească acolo 24 de ore. Când îşi iau concediu? Când primesc libere? Apoi, la judiciar, unde se întocmesc dosare pentru infractori".

Liderul sindical recunoaşte că este nevoie de o analiză, dar la structurile supradimensionate. "La Poliţie, eu cred că e posibil chiar să mai aducem oameni. Problema e că pe noi nu ne întreabă nimeni. Azi am solicitat o întrevedere cu conducerea Poliţiei. Ministrul de Interne a recunoscut că este nevoie de o analiză. Eu unul nu am văzut poliţişti pe sub birouri şi nici nu cred că suntem peste norma europeană. Dacă ne comparăm cu alte state, trebuie să vedem ce legislaţie, ce criminalitate au".

Pe de altă parte, calculele sindicaliştilor nu coincid cu cele ale ministrului Igaş nici la cifrele privind absolvenţii şcolilor de Poliţie. "Dacă îmi arată mie 6.000 de poliţişti ieşiţi într-un an din şcoală, îmi dau demisia, spune Gruia. În această vară, 300 au venit de la şcoala de la Cluj, 800 de la Câmpina şi de la Academie două serii de ofiţeri, în total 500. Poliţia de Frontieră a mai şcolarizat 60 de ofiţeri la Academie şi vreo 3-400 de agenţi la Oradea. Cu toţi nu sunt mai mulţi de 1.600-1.700 pe an".

 

Sursa: gandul.info

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...