Răul de călătorie: când apare şi cum se poate trata

Răul de călătorie: când apare şi cum se poate trata
Sezonul vacantelor aduce cu el nu numai excursii pline de distractie si relaxare, ci si un inconvenient pentru unii copii: raul de calatorie sau de miscare. Daca aveti un copil care se confrunta cu acest rau de calatorie, nu amanati excursia pentru cand va fi adolescent, cu speranta ca pana atunci va trece. Exista cateva remedii care pot fi puse in aplicare chiar acum, astfel incat sa va puteti bucura cu totii de concedii cat mai frumoase!

Raul de calatorie sau de miscare, cunoscut si sub numele de kinetosis, apare atunci cand anumite semnale emise de partile corpului perceptibile la miscare ajung la creier intr-o maniera nesincronizata. Astfel, urechea interioara, ochii si nervii care se afla la extremitatile corpului pot simti diferit aceasta miscare, dar nu vor reactiona toate in acelasi timp. Cand un copil se afla in masina, pe un scaun din vapor sau in avion, de exemplu, fara a avea acces vizual la exterior, doar urechea sa interna va simti miscarea in prima faza, ceea ce poate duce la o stare de rau. In situatii obisnuite, toate cele trei parti ale corpului ar trebui sa simta in egala masura stimulii mobili, fara ca organismul sa fie in vreun fel disturbat.

Aproximativ 30% din oameni sufera de rau de calatorie, dintre acestia, copiii cu varsta intre 5 si 12 ani, femeile si batranii fiind mai predispusi la disconfort fizic in momentul in care merg cu masina, avionul sau vaporul. Daca un adult poate trece mai usor peste problemele care apar in timpul calatoriei, nu la fel de simple sunt lucrurile pentru un copil. Pentru a gestiona mai bine aceasta situatie delicata, iata care sunt simptomele raului de calatorie si cum poate fi acesta prevenit si ameliorat!

Simptome ale raului de calatorie

Printre primele simptome ale raului de miscare se numara o senzatie neplacuta in stomac, care se accentueaza, urmata de o moleseala, greata si somnolenta. Exista situatii in care apare paloarea, o lipsa a poftei de mancare sau o incapacitate totala de a manca, transpiratii abundente si reci, ameteli, dureri de cap, toate culminand cu episoade frecvente de voma. Indiferent de modalitatea in care calatoriti, cu masina, cu avionul sau cu vaporul, momentele sunt neplacute atat pentru copil, cat si pentru ceilalti pasageri. Problema devine cu adevarat grava atunci cand starea persista pe durata intregii calatorii, transformand drumul intr-o corvoada.

Cercetarile in domeniu au relevat ca emotia plecarii in vacanta poate spori raul de calatorie, la fel cum si testarea pentru prima data a unui alt mijloc de transport decat masina. De aceea, la prima calatorie pe apa sau in aer sunt sanse foarte mari ca raul de miscare sa se accentueze. Nu uitati ca un astfel de rau de miscare poate aparea chiar si cand copilul se da in leagan, urca intr-un carusel in parcul de distractii sau merge cu barca sau hidrobicicleta pe lac. In aceste situatii, nu va impacientati daca vedeti cum copilul se schimba la fata si da semne ca urmeaza sa vomite, ci opriti stimulul mobil cat de repede posibil si evitati o perioada repetarea sa.

10 solutii de atenuare a raului de calatorie

-Nu plecati la drum cu cel mic fara ca el sa fi mancat, dar nici dupa o masa copioasa. De asemenea, evitati inainte de drum mancarea condimentata sau cu multe grasimi.
-La drumul cu masina, opriti imediat ce vedeti ca celui mic i se face rau, acordandu-i primul ajutor.
-Faceti opriri dese daca sunteti angrenati intr-un drum de lunga durata, eventual incercati sa segmentati calatoria, pentru a-i atenua copilului starea de rau.
-Daca mergeti cu masina, in situatii deosebite, dati-l pe copil jos din scaunul de masina si puneti-l sa stea intins pe bancheta, in masura in care acest lucru este posibil.
-Porniti aerul conditionat al masinii sau deschideti putin geamul din masina sau din tren pentru ca cel mic sa aiba parte de racoare.
-Aveti la indemana pungi pentru vomitat si o sticluta cu apa.
-Nu-i oferiti copilului pe drum alimente greu digerabile.
-Rugati-l sa se uite pe geam la un obiect indepartat, tineti-l de vorba si puneti-l sa povesteasca tot felul de lucruri, ca sa fie ocupat. Nu-i oferiti carti, jocuri, filme sau alte mijloace de relaxare care suscita coordonarea vizuala pe distante scurte, pentru ca mai rau ii veti face.
-incercati sa planificati calatoria pe timpul noptii, cand copilul va dormi, lucru ce va atenua starea de rau.
-Daca mergeti cu avionul, rezervati bilete in zona aripilor, zona mult mai putin predispusa sa perceapa turbulentele aeriene.

In cazul in care experienta calatoriilor cu cel mic va spune ca raul de miscare persista in pofida mai multor solutii de ameliorare a starii copilului, adresati-va medicului pediatru care va poate prescrie anumite medicamente.

SURSA AICI

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
162

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
135

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
1095

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...