Raluca Turcan: Pandemia a accentuat gradul de excluziune. Un copil din trei a rămas complet fără îngrijirea părinţilor iar 68% dintre copii au un părinte plecat la muncă în străinătate

Raluca Turcan: Pandemia a accentuat gradul de excluziune. Un copil din trei a rămas complet fără îngrijirea părinţilor iar 68% dintre copii au un părinte plecat la muncă în străinătate

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a făcut public faptul că unu din trei copii are cel puţin un părinte la muncă în străinătate, ea precizând că sunt numeroase cazurile în care ambii părinţi sunt plecaţi.

Ministrul a citat date ale Organizaţiei Salvaţi Copiii, care a făcut un studiu cu 700 de copii, în urma căruia s-a constatat că 9% dintre copii au părinţii plecaţi în străinătate de mai mult de 10 ani. Dacă anterior pandemiei 12% dintre părinţi se reîntorceau o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, 29% de două ori pe an, doar 20% de trei ori pe an sau mai mult, iar în cazul a 7% a fost menţionată o altă situaţie (majoritatea situaţiilor descrise fiind de fapt referitoare la ruperea legăturii cu copiii din ţară), începând din martie 2020, pentru 46% dintre părinţi frecvenţa reîntoarcerilor a fost mai scăzută, iar pentru alţi 46% dintre ei frecvenţa reîntoarcerilor a rămas aceeaşi.

Turcan susţine că „dificultăţile copiilor separaţi de părinţi s-au adâncit” în perioada crizei sanitare şi susţine că cei rămaşi acasă trebuie ajutaţi nu doar primind sprijin psihologic, relatează News.ro.

„Pandemia a accentuat gradul de excluziune, de vulnerabilitate a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Dacă ne uităm la distribuţia pe judeţe a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vom vedea că comunităţile cele mai mari se află în judeţele cele mai sărace, ceea ce înseamnă că avem, de fapt, un fenomen social. Sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor, de fapt, a condus la riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri. Cifrele sunt îngrijorătoare. 18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate şi 68% au un singur părinte plecat la muncă în străinătate. Aşadar, unul din trei copii a rămas practic complet fără îngrijirea părinţilor. Aceştia reprezintă cel mai mare risc şi aici cred că trebuie să fie concentrate politicile publice pe care le vom elabora. O parte au fost deja propuse de Administraţia Prezidenţială şi cu o parte vom veni şi noi, ca Minister al Mucii, mai ales că radiografierea persoanelor vulnerabile a reprezentat o prioritate a mandatului meu de ministru”, a declarat Raluca Turcan, marţi, în cadrul conferinţei „Protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate – importanţa educaţiei parentale şi a serviciilor de suport”, organizată de „Salvaţi Copiii“, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Turcan a menţionat că este nevoie ca aceşti copii să beneficieze de sprijin pe mai multe planuri, întrucât ei „reprezintă o componentă extrem de vulnerabilă a societăţii”. Ministrul a explicat că nu toţi copiii cu părinţi plecaţi la muncă afară din ţară sunt beneficiari de ajutor social, pentru că sunt cazuri în care familiile în care au rămas primesc bani de la cei plecaţi, „însă ei sunt în comunităţi vulnerabile şi în jurul lor se dezvoltă sărăcia”.

 

Spune-ne opinia ta