Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conținutul colecțiilor!

Raluca Turcan, ex- ministru al Culturii, iese tare cu prima replică după furtul Tezaurului Dacic din Olanda. Ministerul Culturii nu decide cu privire la conținutul colecțiilor prezentate în expoziții și orice aprobare de export temporar de bunuri culturale se face doar cu avizul specialiștilor din Comisia Națională a Muzeelor şi Colecțiilor, afirmă fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan.

„Vorbim despre un furt, ca atare Olanda are datoria să identifice hoții şi să redea României piesele de tezaur furate. Sunt absolut convinsă ca la nivelul cooperării polițienești există o mobilizare maximă pentru prinderea hoților. Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor şi Colecțiilor. Expoziția este parte a unui efort amplu de diplomație culturală, derulat de muzee romanești, care a început cu ani în urma prin expoziția de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024). Pregătirea a implicat un efort semnificativ din partea a 18 muzee din România şi a Muzeului Drents (pentru Olanda), unul din cele mai vechi şi prestigioase muzee din Europa”, afirmă la Antena 3 CNN Raluca Turcan.

 

Fostul ministru al Culturii precizează că Muzeul Drents a avut obligația contractuală de a asigura măsuri speciale de securitate, „care au fost implementate conform standardelor internaționale în domeniu”.

„Fac precizarea că Ministerul Culturii nu decide cu privire la conținutul colecțiilor prezentate în expoziții. Orice aprobare de export temporar de bunuri culturale (expoziții în străinătate) se face doar cu avizul specialiștilor din Comisia Națională a Muzeelor şi Colecțiilor. Astfel de proiecte sunt frecvente în spațiul cultural european. România a fost, de asemenea, beneficiara unor expoziții de o valoare excepțională aduse de instituții culturale din străinătate, ultimul exemplu fiind expoziția „Luminile lui Caravaggio”, încă în desfășurare la Muzeul de Artă din Timişoara”, încheie Turcan.

Sâmbătă dimineață, în jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la Muzeul din Drents. Potrivit Muzeului din Drent, cel puțin capodopera absolută a Daciei - Imperiul de Aur și Argint a dispărut. Este vorba de coiful de aur de la Coțofenesti, o piesă din aur aproape pur. Trei brățări de aur au dispărut, de asemenea, din muzeu.

Citește și Tezaurul Dacic a fost furat de la un muzeu din Olanda, după o spargere ca în filme. Comori din 18 muzee ale României erau expuse acolo!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuință și anexă dintr-o gospodărie din Botoșani, protejate de furia flăcărilor! (Foto)

astăzi, 20:29

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la ...

Slujbă la vreme de secetă într-o parohie din Botoșani. „Vă invităm să ne rugăm împreună pentru dar de ploaie curată”

astăzi, 18:00

În contextul actual al lipsei de precipitații și a secetei, vineri, 4 iulie, la ora 09:00, preoții din satul Broscăuți vor oficia o slujbă la vreme de secetă la fântâna din zo...

Lecție de la jandarmi pentru sute de copii români din Ucraina și Republica Moldova, veniți la Agafton! (Foto)

astăzi, 17:17

În această după-amiază,  jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, stud...