Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conținutul colecțiilor!

Raluca Turcan, ex- ministru al Culturii, iese tare cu prima replică după furtul Tezaurului Dacic din Olanda. Ministerul Culturii nu decide cu privire la conținutul colecțiilor prezentate în expoziții și orice aprobare de export temporar de bunuri culturale se face doar cu avizul specialiștilor din Comisia Națională a Muzeelor şi Colecțiilor, afirmă fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan.

„Vorbim despre un furt, ca atare Olanda are datoria să identifice hoții şi să redea României piesele de tezaur furate. Sunt absolut convinsă ca la nivelul cooperării polițienești există o mobilizare maximă pentru prinderea hoților. Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor şi Colecțiilor. Expoziția este parte a unui efort amplu de diplomație culturală, derulat de muzee romanești, care a început cu ani în urma prin expoziția de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024). Pregătirea a implicat un efort semnificativ din partea a 18 muzee din România şi a Muzeului Drents (pentru Olanda), unul din cele mai vechi şi prestigioase muzee din Europa”, afirmă la Antena 3 CNN Raluca Turcan.

 

Fostul ministru al Culturii precizează că Muzeul Drents a avut obligația contractuală de a asigura măsuri speciale de securitate, „care au fost implementate conform standardelor internaționale în domeniu”.

„Fac precizarea că Ministerul Culturii nu decide cu privire la conținutul colecțiilor prezentate în expoziții. Orice aprobare de export temporar de bunuri culturale (expoziții în străinătate) se face doar cu avizul specialiștilor din Comisia Națională a Muzeelor şi Colecțiilor. Astfel de proiecte sunt frecvente în spațiul cultural european. România a fost, de asemenea, beneficiara unor expoziții de o valoare excepțională aduse de instituții culturale din străinătate, ultimul exemplu fiind expoziția „Luminile lui Caravaggio”, încă în desfășurare la Muzeul de Artă din Timişoara”, încheie Turcan.

Sâmbătă dimineață, în jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la Muzeul din Drents. Potrivit Muzeului din Drent, cel puțin capodopera absolută a Daciei - Imperiul de Aur și Argint a dispărut. Este vorba de coiful de aur de la Coțofenesti, o piesă din aur aproape pur. Trei brățări de aur au dispărut, de asemenea, din muzeu.

Citește și Tezaurul Dacic a fost furat de la un muzeu din Olanda, după o spargere ca în filme. Comori din 18 muzee ale României erau expuse acolo!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...