Raluca Turcan: Colegiile care ii vor primi pe absolventii fara BAC nu sunt evaluate de nimeni

Colegiile la care universitatile au inceput inscrierea de tineri fara diploma de bacalaureat nu sunt evaluate de niciun organism. Avertismentul a fost lansat de vicepresedinte PDL Raluca Turcan, care atrage atentia ca metodologia de organizare a acestor colegii nu prevede cine si daca se realizeaza evaluarea calitatii cursurilor si programelor oferite de universitati tinerilor fara BAC, pentru a-i pregati sa intre pe piata muncii.

"Te inscrii la o postliceala cu taxa, neevaluata de nimeni", sustine deputatul Raluca Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro. "Ministerul a hotarat ca universitatile sa admita liceeni fara Bacalaureat in colegii universitare, urmand ca daca iau  Bacalaureatul sa intre direct in anul II de facultate", aminteste vicepresedintele democrat-liberal.

Raluca Turcan il intreaba pe ministrul Educatiei, Remus Pricopie, "cine evalueaza aceste postliceale? ARACIP-ul este scos din procesul de evaluare" si "cum se organizeaza aceste postliceale? Unde sunt atelierele, cum se specializeaza practic?"

"Reteta PSD este urmatoarea: Nu iei Bacalaureatul, nu-i nimic. Te inscrii la o postliceala cu taxa, neevaluata de nimeni. Platesti taxa, faci 2 ani de studii neevaluate. Daca reusesti, in 2 ani, sa iei examenul de BAC, intri direct in anul II de facultate!", declara Raluca Turcan.

Deputatul intreaba "cum mai motivam copiii sa ia Bacalaureatul", cand ei merg la universitate fara acest examen "si intra dupa 2 ani de postliceala direct in anul II? Cum mai motivam copiii sa urmeze invatamantul profesional?" si cere demisia ministrului Educatiei.

Reactia vine dupa ce Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, adica actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe inscrierile. Guvernul Ponta a permis intrarea la universitate a celor care au picat BAC-ul prin ordonanta de urgenta care a modificat din temelii legea educatiei. Ordonanta spune ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Metodologia - practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC - a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu doua zile.
 
Metodologia nu prevede, insa, nicaieri de catre ce organism sunt evaluate aceste colegii si cine asigura calitatea cursurilor pe care tinerii fara BAC le vor urma in universitati.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...

Botoșănenii vor plăti mai mult pentru un aliment, începând de luna viitoare!

astăzi, 11:52

Aceștia estimează majorări de prețuri între 10% și 15% până în luna decembrie, din cauza pestei porcine africane, care a afectat grav producția locală. În acest context...