Raed Arafat: Exista coruptie in sanatate, este un cerc vicios, trebuie sa facem ceva

Raed Arafat: Exista coruptie in sanatate, este un cerc vicios, trebuie sa facem ceva
Exista coruptie in sistemul sanitar, dar nu se poate spune ca e mai mare decat in alte domenii, este un cerc vicios si trebuie sa facem ceva, a declarat, astazi, subsecretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia lansarii portalului de sesizare a abuzurilor din sistemul medical romanesc - MedAlert.ro, scrie agentia de stiri Mediafax.

"Exista un cerc vicios in sistem. Spunem ca medicii au salarii mici si de aceea accepta bani. Nu pot sa afirm ca in sanatate este coruptia cea mai mare. Pot sa afirm ca exista si ca trebuie sa facem ceva. Prefer sa colaboram cu organizatii neguvernamentale in acest domeniu, decat sa ignoram problema. (...) Nu putem sa ne ascundem si sa spunem ca in sistemul de sanatate nu exista coruptie. Exista si ea trebuie cunoscuta. Mai ales, trebuie sa stim care este dimensiunea acestei probleme", a mai spus subsecretarul de stat.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii a tinut sa precizeze totodata ca portalul pentru sesizarea abuzurilor nu trebuie sa devina o "vanatoare de vrajitoare".

"Acest portal nu trebuie sa se transforme intr-un site in care sunt aruncate informatii", a subliniat Arafat, cu ocazia lansarii portalului de sesizare a abuzurilor din sistemul medical romanesc - MedAlert.ro.

Potrivit lui Arafat, Ministerul Sanatatii sustine actiunea de lansare a portalului si spune ca datele care vor ajunge la specalistii institutiei vor fi verificate.

"Verificam si noi datele primite. Vom putea localiza aceasta problema. Vom vedea daca reclamatiile vin numai dintr-un anumit spital`, a mai spus Raed Arafat.

Prezent, si el, la evenimentul de lansarea a portalului, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a subliniat ca majoritatea romanilor s-au confruntat cu coruptia in viata de zi cu zi, inclusiv prin plata "la negru" pentru servicii medicale.

"Platile neoficiale pot dezavantaja semnificativ persoanele sarace si pot submina sistemele oficiale de plati pentru servicii de sanatate. Cele mai multe dintre sumele platite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificila. Unele persoane au sugerat, insa, ca suma platita de romani se ridica la 200 de euro pentru fiecare spitalizare", a mai spus Gitenstein.

Ambasadorul SUA a vorbit si despre istoria proiectului MedAlert, acesta fiind parte din initiativa Restart Romania a organizatiei TechSoup Romania.

"Restart Romania este unul dintre cele mai importante momente ale mandatului meu aici, pentru ca am vazut romani creativi folosind puterea internetului si a retelelor sociale pentru a promova transparenta si statul de drept in Romania", a spus Mark Gitenstein.

Ambasadorul a precizat ca a inceput parteneriatul cu TechSoup Romania in 2010, printr-o finantare destinata proiectelor democratice, menita sa sustina initiativa Restart Romania.

La evenimentul de lansare a portalului a participat si Esther Blythe, viceambasador al Marii Britanii in Romania.

MedAlert este o platforma online prin care pacientii si medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de coruptie si malpraxis din sistemul medical romanesc.

Echipa MedAlert, formata din jurnalistii Laurentiu Diaconu-Colintineanu (RFI Romania), Vlad Mixich (HotNews.ro) si Sanda Nicola (Digi 24), va prelua sesizarile si va urmari reactia si eficienta raspunsului autoritatilor responsabile, asigurand expunerea in media a cazurilor de coruptie. Portalul se adreseaza si jurnalistilor romani care doresc ca articolele lor sa se transforme in interpelari adresate autoritatilor.

Portalul este unul dintre proiectele online care au castigat competitia Restart Romania in 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite si de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
251

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
278

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
1088

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând școala din ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să...