Se întâmplă la Havîrna, unde sătenii spun că șerpii pot fi văzuți la tot pasul. Aceștia vin de la un iaz din zonă și ajung până în curțile oamenilor sau chiar în case. Pentru a mai reduce numărul reptilelor a fost organizată chiar și o "vânătoare" în weekendul care tocmai s-a încheiat.
Și localnicii din Havârna nu au probleme doar cu șerpii, ci și cu vulpile care de asemenea le intră în curți și le atacă păsările.
"Șerpii invadează gospodăriile. Prin mesaje și postări Facebook aflăm că pe valea Bașeului au apărut șerpii de apă. Stuful a intrat în faza de vegetație și-n iazul Tătărășeni, au apărut șerpi care ajung prin curțile oamenilor. Este un fenomen natural, oamenii sunt precauți, închid ușile caselor și-n timpul zilei. În stuf sălășuiesc și vulpile care atacă puișorii de găină sau rațe. Iată de ce în weekend, tinerii satului se întrec la .....prins șerpi", se arată într-o postare de pe Facebook, pe grupul Havîrna News.
Primarul comunei Havârna, Corneliu Sergiu Saviuc, susține că problema invaziei șerpilor și a vulpilor, în satul Tătărășeni, trenează de doi ani și, în ciuda adreselor făcute către instituții, nu s-a găsit până acum nicio rezolvare.
"De la iaz de la Tătărășeni vin și șerpi și vulpi. Este într-adevăr o problemă apărută de vreo doi ani. La acest iaz nu mai au contract cu ADS-ul, cu Apele Române, nu își asumă nimeni acolo, nu este al meu. Ce ține de albia râului Bașeu eu decolmatez, cum permite timpul, dar la iaz nu pot să mă bag. A secat iazul, s-a înmulțit stufărișul, sunt vulpi, șerpi. Cam de vreo doi ani avem această situație, nu a fost populat iazul, nu a fost apă pe el. Am trimis adrese oficiale către Apele Române, către ADS, toți dau din umeri. Anul trecut au de la AJVPS autorizație în plus la vânătorii să mai împuște, dar e foarte periculos, nu își asumă nimeni acolo să tragă pentru că este foarte periculos, este în spatele caselor oamenilor", ne-a declarat primarul comunei Havîrna.
Foto: Facebook Costel Muraru