"Sporul de vechime se dă pe ochi frumoşi, şeful mi l-a tăiat, a zis că nu mai e obligatoriu"

"Am muncit ani de zile şi am primit mereu spor de vechime. De doi ani, şeful ne-a tăiat sporul, spune că nu-l obligă legea să ni-l dea", spune un angajat. "Acest spor se dă pe ochi frumoşi, adică unii îl primesc, iar alţii, nu. Legea nu e una pentru toţi angajaţii?", întreabă un alt salariat.

După intrarea în vigoare a noii legislaţii a muncii, sporul de vechime nu mai este obligatoriu prin lege, ci a devenit FACULTATIV, spune Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă.

Aşadar, din 2011, după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, angajatorul este obligat să acorde spor de vechime numai dacă acesta a fost stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin con-tractul individual de muncă, scrie CugetLiber.ro.

Angajaţilor li se recomandă ca, înainte de a se adresa instanţei, să verifice atent cum stau lucrurile din acest punct de vedere la firma unde lucrează, fie consultând contractul individual de muncă, fie pe cel colectiv. De asemenea, se pot plânge Inspectoratului Teritorial de Muncă de faptul că le-ar fi încălcate anumite drepturi.

Vechimea în muncă reprezintă totalitatea perioadelor în care o persoană a muncit pe baza unui contract individual de muncă, sporul de vechime fiind acordat pentru întreaga perioadă în care a existat calitatea de salariat.

Prin urmare, calculul sporului pentru vechime se face în funcţie de anii de activitate ca şi salariat, iar sporul pentru vechime în muncă se acordă pentru întreaga perioadă în care persoana are calitatea de salariat:

"Şi în situaţiile când se acordă, cuantumul sporului de vechime diferă de la angajat la angajat, deşi fiecare primeşte procentul fix stabilit de lege". În plus, potrivit noului Cod al Muncii, sporurile au fost împărţite în două categorii distincte: legale sau convenţionale, chiar dacă pentru munca prestată în baza unui contract individual de muncă, salariatul poate primi şi spor de vechime.

Ce înseamnă sporuri legale?

Nimic altceva decât acele spo-ruri pe care angajatorul are obligaţia să le acorde în baza legii. În această categorie sunt incluse sporul pentru muncă suplimentară, sporul pentru munca în zilele de repaus săptămânal, sporul pentru munca în zilele de sărbătoare legală, sporul pentru munca de noapte etc.

Sporurile convenţionale

Sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligaţia să le acorde. Atenţie, însă, această obligaţie îi revine numai dacă sporurile respective au fost negociate şi introduse în contractul individual de muncă. Şi, aici, este vorba atât de sporul pentru vechimea în muncă, sporul pentru stabilitate, cât şi alte sporuri negociate la angajare.

Mai multe aici.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...