"Reţetă rapidă" pentru a face bani din agricultură

De pe 400 de metri pătraţi de solar poţi să obţii 16.000 de legături de ceapă verde, iar dacă vinzi legătura cu 50 de bani, cel puţin, tot scoţi 8.000 de lei, la costuri de 2.000 de lei.

Aceasta este una dintre reţetele lui Ioan Morar, un fermier din Cluj, care demonstrează că se poate câştiga foarte bine şi în agricultură. El spune că a renunţat la agricultura clasică şi s-a orientat spre nişe de piaţă cu un mare potenţial: cătină, coacăze negre, plante aromatice sau rubarbă. Producţia o vinde în mare parte la extern şi mai puţin în ţară.

Morar este absolvent de teologie şi drept, însă nu le-a practicat niciodată, după cum el însuşi povesteşte. Se ocupă în schimb de agricultură de mai mulţi ani, un sector care îi aduce satisfacţii, dar şi bani. Încă de la început, a căutat o breşă să pătrundă în sistem, mai precis culturi care să poată fi realizate pe suprafeţe mai mici, dar care să fie şi rentabile.

Agricultorii români trebuie să se gândească şi la altceva decât grâu sau cartofi (culturi pe suprafaţe mari) dacă vor să obţină profit, declară Morar. În 2006-2007, când a început să facă agricultură se gândea la plante aromatice şi fructe de pădure. În timp, şi-a diversificat activitatea descoperind şi alte plante. Mai mult, a creat şi o pepinieră proprie pentru a ajuta cu material săditor pe cei interesaţi să investească în domeniu, cărora le oferă şi consultanţă în prezent.

Înainte însă să ia o decizie legat de culturi, Morar s-a interesat în primul rând de piaţa de desfacere – îi sfătuieşte şi pe alţii să facă la fel şi a apelat şi la sfatul specialiştilor. El a început cu mentă, busuioc, muşeţel şi gălbenele (mai puţin de un hectar), după care a tot extins suprafele, dar şi plantele. Cât despre cumpărători, nu-şi face deloc griji, pentru că e cerere şi la noi, dar mai ales în străinătate.

Acum, de exemplu, Morar este foarte preocupat de plantaţia de cătină şi de cea de coacăze negre – are şi un plan de dezvoltare a acestor culturi la nivel naţional -, mai ales că există interes tot mai mare în România, unde tot mai multă lume se interesează de cătină, în special.

"Cătina este o cultură mai mult decât rentabilă, pentru că investeşti o dată 3.500 de euro la hectar, iar după aceea culegi 25 de ani". În plus, şi lucrările sunt minime, iar planta nu este pretenţioasă, spune Morar. Poţi să obţii profit chiar din primul an de producţie (anul trei de la plantare).

Cât despre producţie, aceasta este în general de 8-10 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de circa 5 lei pe kilogram pe piaţa internă, în timp ce în străinătate este chiar mai mare. Morar are cultivate în prezent circa 10 hectare de cătină, producţia fiind exportată în mare parte în Germania.

Morar este îndrăgostit şi de plantele aromatice, produce în sere încălzite busuioc, rozmarin, oregano, cimbru, salvie şi tot felul de salate pe care le vinde în supermarketuri. Nu direct, ci prin intermediul unui comerciant . Are chiar şi rubarbă (legumă folosită în tratamente medicinale şi în gastronomie), pe care o vinde în stare proaspătă în Marea Britanie. Nu sunt însă singurele sale surprize, mai are încă destule pentru viitor.

Sursa: agrointel.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident cumplit în Suceava: O femeie de 23 de ani a murit, iar un copil de 4 ani a fost transportat la spital! (Foto)

astăzi, 16:41

Un accident mortal a avut loc, luni după-amiază, pe raza localității Forăști, din județul Suceava. Doi pietoni, o femeie și un copil, au fost acroșați de un autoturism. Intervin pompierii...

Bucurie pentru mai multe familii botoșănene: Copii născuți în noaptea Învierii și duminica Paștelui!

astăzi, 16:00

Mai multe familii din județul Botoșani au avut parte de bucurii chiar în preajma sărbătorilor Pascale. În Sâmbăta Mare s-au născut cinci copii, dintre care trei fetițe și ...

Când va fi condus pe ultimul drum Tudor Ștefan, copilul de nici doi ani care s-a stins pe patul de spital!

astăzi, 15:20

Tudor Ștefan a trăit mai puțin de doi ani. Dincolo de suferința trupească a pruncului, fiecare zâmbet, fiecare râs, fiecare moment petrecut împreună cu părinții se transform...