"Politicienii români sunt obsedaţi de politică, nu de ceea ce are nevoie România!"

Politicienii din România nu mai comunică deloc cu exteriorul şi sunt obsedaţi de politică, nu de ceea ce are nevoie statul, a declarat, vineri, la Viena, Manfred Wimmer, directorul financiar al grupului austriac Erste Bank şi membru al Consiliului de Administraţie.


"Am impresia că politicienii români sunt obsedaţi de politică, nu de ceea ce are nevoie România. România şi politicienii români au încetat să mai comunice cu lumea exterioară. Tot ce se întâmplă este pur şi simplu politică internă, iar asta absorbe multă energie", a spus Wimmer.

El consideră că România şi guvernul român au ratat pur şi simplu toate oportunităţile de a construi o relaţie cu lumea exterioară şi de a promova oportunităţile de investiţii în exterior.

Totodată, oficialul Erste consideră că România ar fi putut fi statul care să facă un mare pas înainte în criză.

"În ultimii doi ani, România doar a ratat. (…) Când alte state ar fi fost ocupate cu probleme mai vitale, cu fondurile europene şi cu sentimentul pozitiv al investitorilor străini la începutul crizei, puteau fi făcute multe", a spus oficialul băncii austriece.

Pe de altă parte, el consideră că pachetul de măsuri adoptate în România reprezintă o decizie corectă, însă comunicarea a fost defectuoasă.

"Depinde foarte mult de cum comunici aceste lucruri, dacă creezi sau distrugi încrederea. Guvernul trebuie să convingă oamenii că are un plan şi că este decis să îl implementeze", a continuat oficialul Erste.

Referitor la sistemul bancar, Wimmer a spus că instituţiile de credit sunt "foarte dispuse" să crediteze, afirmaţie susţinută şi de preşedintele Erste Bank, Adreas Treichl.

"Trebuie să ne asumăm riscuri şi, într-o situaţie foarte dificilă, în care o ţară precum România este în acest moment, dacă ai un sistem bancar care înăspreşte dramatic condiţiile de creditare pentru clienţi, nu vei vedea creştere economică", a spus Treichl.

El a arătat că băncile trebuie să se asigure că îşi majorează performanţa operaţională atât de mult încât vor avea capacitatea de a-şi asuma riscuri.

"Dacă băncile din România nu îşi asumă riscuri în 2010 şi 2011, atunci România nu are nicio şansă să crească", a spus Treichl. (Mediafax)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
30

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
127

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
45

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...