"Poliția concediilor medicale", respinsă de deputaţi: "Încălca drepturile elementare ale omului"

Comisia pentru muncă împreună cu comisia de sănătate din Camera Deputaților au adoptat, luni, în ședință comună, un raport de respingere a Ordonanței de Urgență care prevede ca persoanele care se află în concediu medical să fie verificate la domiciliu.

Reprezentantul ministerului Sănătăţii a susţinut, la începutul dezbaterilor, că Guvernul consideră oportun să se amâne discuţia pe această OUG, numită şi "poliţia concediilor medicale". Ordonanţa a fost dată de Guvernul Boc şi produce deja efecte însă o respingere a legii de aprobare în Parlament duce la oprirea de la funcţionare a prevederilor respective.

"În prezent, este în vigoare actul normativ de baza, OUG 77 aşa cum a fost ea modificată prin OUG 110 şi ulterior prin 17 pe 2012. În acest moment aflându-se în procedură parlamentară toate aceste proiecte noi am considerat oportun să amânăm dezbaterea pentru toate actele normative în cauză până la momentul în care va ieşi şi OUG 17 din plenul Senatului", a spus el în cadrul dezbaterii comisiilor reunite de Sănătate şi Muncă.

Oficialul de la Ministerul Sănătăţii a întărit faptul că Guvernul susţine amânarea dezbaterii pe această OUG pentru a putea veni cu amendamente "mult mai fezabile". "Eu mi-am notat mai multe puncte de vedere, cam majoritatea se concentrează în jurul ideii de control la domiciliu, cu care vă mărturisesc că şi eu ca persoană nu pot să fiu în totalitate de acord, însă pot să fiu de acord cu amânarea în sensul de a discuta împreună nişte amendamente pentru că ordonanţa are şi alte prevederi. Strict legat la controlul la domiciliu cred că putem să venim cu amendamente mult mai fezabile, mult mai pertinente care să ne ajute să realizăm ceea ce ne dorim. Referitor la celelalte amendamente consider că nu este oportună respingerea", a punctat reprezentantul ministerului Sănătăţii.

Preşedintele Comisie de Sănătate, Rodica Nassar, a replicat şi a spus că Guvernul a avut timp suficient să aducă amendamente Ordonanței, deoarece raportul a fost de două ori retrimis la comisii. "Eu cred că ministerul avea mult timp la dispoziţie să facă amendamente până acum. Un raport retrimis de două ori din plen către comisii înseamnă un semnal de alarmă pentru minister care trebuie imediat să amendeze legea", a precizat Rodica Nassar.

De asemenea, vicepreședintele comisiei pentru muncă, pesedistul Dan Mircea Popescu, a punctat că Executivul trebuie să vină cu alte soluții privind controlul concediilor medicale, dar fără a încălca drepturile elementare ale omului.

"Noi vorbim aici, de un proiect, de un act normativ de doi ani de zile. Acest act normativ a oripilat întreg Parlamanetul la momentul 2010. Au fost dezbateri în comisiile de specialitate, au fost dezbateri în plen, toți, dar absolut toți parlamentarii din toate grupurile parlamentare s-au opus în mod vehement acestui proiect. Foarte corect ce spuneți dumneavoastră, ce spune Banca Mondială, dar nu prin asemenea metode, nu prin venirea la domiciliu cu poliția cu câini, mă înțelegeți. Eu sunt aici și noi suntem aici să apărăm oamenii aceștia. Găsiți alte metode. Alte metode. Care să nu contravină Constituției, drepturilor elementare ale omului în această țară. Asta nu pricepe Guvernul, asta nu pricepe ministerul de specialitate, asta cerem de la Guvern. E clar sau nu?, a susținut Popescu.

Ordonanța prevede ca verificarea prezenței asiguraților aflați în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la resedința indicată să se efectueze de către plătitorii de indemnizații, însoțiți, dacă este cazul, de un reprezentant al poliției, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a fost adoptat tacit de către Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

 

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...