"Noi în anul 2000": de la Horia Moculescu la generaţia Counter Strike - VIDEO

"Noi în anul 2000": de la Horia Moculescu la generaţia Counter Strike - VIDEO
O adaptare a celebrei melodii "Noi în anul 2000", scrisă în anii `70 de Horia Moculescu, face zilele acestea senzaţie la posturile de radio şi pe youtube. Piesa, având un puternic mesaj social, se numeşte "Nu ne-am născut în locul potrivit" (sau "Locul potrivit") şi este interpretată de un tânăr care nu a prins comunismul. Laurenţiu Mocanu avea trei ani la Revoluţie şi a crescut odată cu "democraţia" iar versurile melodiei sale vorbesc despre o parte din speranţele şi dezamăgirile ultimilor 20 de ani.

"În urmă cu 20 de ani faţă de 1990 scriam o melodie pentru un text plin de speranţe. Au trecut aproape 40 de ani şi niciuna dintre speranţe nu mi s-a îndeplinit", spunea Horia Moculescu la RRA. La fel ca generaţia părinţilor lor, generaţia lui Laurenţiu pare că şi-a pierdut speranţa. O generaţie "bezmetică", după cum o descrie Laurenţiu însuşi, căzută prea devreme în scepticism.

"Uite, mamă, tancuri, sunt tancurile afară". Asta îşi aminteşte despre revoluţie Laurenţiu Mocanu. Cunoscut drept Guess Who, el e "formaţia" care cântă "Locul potrivit", al carui refren se aude din toate radiourile: "Dar nu-i nimic, sunt consolat de mic / Tu eşti conştient ce zic? / Nu ne-am născut în locul potrivit / Nu, nu, nu ne-am născut în locul potrivit /N-am primit, am făcut totul din nimic".

"Tinerii din ziua de azi nu cred că au perceput exact ce s-a întâmplat atunci", spune Laur Mocanu. "Acum? E un haos actual. Ai mei mi-au spus că atunci toată lumea muncea, chiar dacă erau ca nişte şoareci de laborator, ţinuţi închişi. Astăzi însă, tinerii sunt foarte bezmetici. E drept, există unii care sunt inteligenţi. Dar abia peste vreo şapte ani, cred că vom vedea ce au înţeles din libertatea asta, şi ce au înţeles din ce s-a întâmplat atunci, în decembrie, pentru ei. Deocamdată, e haos": "Încă aud că a trecut mult timp / Va trece încă pe-atât presimt / În 10 ani mai prind / Câţiva ce mint, câţiva ce ţin să plece / Las` că trece, românu-i făcut să nege / Amaru` cu sânge rece / Când dă de necaz / Petrece cu o bere la rece / Se-n-trece".

O piesă de-a lui Moculescu, hitul generaţiilor

Deşi susţine că piesa nu face nicio referire la personajele de acum 20 de ani, videoclipul "Locului potrivit" - realizat în studiourile Media Pro de la Buftea - are scene simbol pentru privitor: pionieri, steaguri, banane coapte în hârtie de ziar pe şifonier, demonstraţii sportive. "A fost viziunea excelentă a regizorului Marian Crişan. El a avut în cap şi scenariul", spune Guess Who. Aşa au apărut în platoul 2 de la Buftea, în plină toamnă electorală, patru pionieri şi o campioană la gimnastică aerobică, Laura Cristache, plus un vechi şifonier, "făcător" de banane.

Cântecul, o adaptare a melodiei "Noi în anul 2000", compusă în anii `70 de Horia Moculescu pe versurile lui Mihai Maximilian, domină astăzi topurile muzicale româneşti. Devenită hit, "Locul potrivit" s-a auzit în premieră la finalul lunii septembrie la unul dintre posturile de radio bucureştene. De atunci şi până astăzi, piesa interpretata de Guess Who aka Laur Mocanu este fredonată de tot mai mulţi români, care caută semnificaţii noi versurilor. Piesa se regăseşte pe albumul "Probe audio". (Gandul.info)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
150

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
162

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
246

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...