"Hrana pentru toti" la Grupul Scolar "Demostene Botez" Trusesti

În perioada 16-21 noiembrie 2009, declarată Săptămâna Educaţiei Globale, cu tema "Hrană pentru toţi", în cadrul Grupului Şcolar "Demostene Botez" din comuna Truşeşti au avut loc numeroase activităţi în cadrul proiectului "Hrană pentru viaţă".

Proiectul a urmărit implicarea elevilor, părinţilor, comunităţii locale în acţiuni de voluntariat, dezvoltarea conştiinţei şi a conduitei. Pe fondul crizei mondiale, resursele de hrană ale fiecărei ţări s-au diminuat, rata şomajului este în creştere, nivelul de trai scade.

Ţara noastră parcurge această perioadă plină de provocări, se iau măsuri anti-criză, însă acestea sunt insuficiente pentru categoriile defavorizate. Mai ales în  mediul rural, rata şomajului a atins cote alarmante, astfel încât  aproximativ 45% dintre elevii din învăţământul liceal se află  în programul pentru burse sociale ("Bani de liceu").

În aceste condiţii, participanţii la proiect au dorit formarea unui climat în care elevii şi profesorii se  motivează reciproc pentru a lucra împreună în vederea înţelegerii problemelor sociale cu care se confruntă  şi identificării soluţiilor potrivite, capabile de aplicabilitate.

Proiectul a avut ca tehnici de lucru şi forme de organizare: work–shop-uri, activităţi practice şi sportive, concursuri, jocuri de rol, scenarii metaforice, dezbateri, prezentări PowerPoint, prelegeri, filme documentare, studiul unor documente scrise (legislaţie), realizarea de colecţii de informaţii şi imagini (desenarea spaţiului existenţial), studiu de caz, consiliere de grup. Prin parteneriatele încheiate cu Parohia "Sf.Nicolae" Truşeşti, Direcţia de sănătate publică Botoşani, Direcţia judeţeană de tineret şi sport Botoşani, A.J. "Sportul pentru toţi", Asistenţa sociala Truşeşti, Centru Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Botoşani  am reuşit să sprijinim activităţile de informare cu privire la un stil de viaţă sănătos prin alimentaţie corectă şi mişcare, schimbarea atitudinii la elevi, tineri, în ceea ce priveşte valorile umane, cunoaşterea de tehnici/metode de a face faţă stresului.

Cu ajutorul partenerilor am asigurat o parte din premiile participanţilor la concursuri.Şcolile arondate grupului şcolar au făcut numeroase activităţi:
-"Şi eu am dreptul să fiu bine alimentat" la Şcoala cu clasele I –VIII  Drislea, prof. Mariana Teiu , prof.Elisabeta Bostan, prof.Marius Mutuzac,(realizând o mască din fructe şi legume din grădină)
-"Scrisoare pentru tine" la Şcoala cu clasele I-VIII Buhăceni, prof. Alisa Simona Găluşcă, ed. Marina Amăriuţei, (elevii au confecţionat plicuri şi scrisori în forma de fructe şi legume şi au scris mesaje ce vizează alimentaţia sănătoasă pecare le împart cu ajutorul poştaşului în sat şi în comună)
-"Colorează-ţi farfuria în fiecare zi cu ceva" Şcoala cu clasele I-VIII Truşeşti, prof. Simona Doncilă (panou informativ cu piramida alimentaţiei şi piramida mişcării)
-"Echipa savorilor" Grup Şcolar Demostene Botez, prof. Ionel Doncilă (elevii au realizat desene pe pereţii sălii de sport reprezentând o echipă formată din alimente ce fac diferite jocuri sportive)
-"Gânduri albe, gânduri negre" profesor psiholog Fecioru-Cantemir Daniela a prezentat termenul de stress şi a căutat, împreună cu cadrele didactice participante, modalităţi de combatere a acestuia la locul de muncă.

În perioada următoare vor mai avea loc activităţi de voluntariat pentru sărbătoarea lui Moş Nicolae şi a Crăciunului, realizarea de pachete cu dulciuri şi distribuirea acestora către copiii nevoiaşi.
 
În perioada următoare vor mai avea loc activităţi de voluntariat pentru sărbătoarea lui Moş Nicolae şi a Crăciunului, realizarea de pachete cu dulciuri şi distribuirea acestora către copiii nevoiaşi.
 
Reducerea treptată a discriminării de orice tip şi realizarea integrării sociale este evidenţiată de un grup de elevi îndrumaţi de d-na prof. Camelia Olaru în activitatea

"Adu-mi şi mie ceva!" în care au fost strânse produse alimentare pentru familii nevoiaşe din care fac şi elevii participanţi parte. "Gastronomia, pasiunea mea" a fost altă activitate prin care profesorii şi elevii s-au întrecut în arta culinară europeană

Echipa de proiect: director prof. Ionel Doncilă
Consilier educativ Cătălina Adochiţi
Profesor psiholog Fecioru Catemir Daniela
Prof. Simona Doncilă
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poli Iași - FC Botoșani, mâine de la ora 19:00

astăzi, 14:50
2

Poli Iași și FC Botoșani se întâlnesc mâine în etapa a doua a Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Poli Iași!Atât Poli Iași cât și FC Bo...

Botoșăneanul care scrie istorie pentru România. ”Îndrăzniți să visați!”

astăzi, 14:38
31

Se spune că, în momentul în care te îndoiești că poți zbura, pierzi pentru totdeauna dreptul de a zbura. Or chiar asta ne învață Mihai Chiruță: atâta timp câ...

Cardurile de alimente vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei, când se pot încasa banii!

astăzi, 14:19
151

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că va fi acordată o nouă tranşă de 250 de lei pentru persoanele defavorazitate şi pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei lunar, care constă &i...