Putin cere Ucrainei sa renunte la lupta: Nu impiedicati soldatii sa depuna armele!

Presedintele rus Vladimir Putin a solicitat Guvernului de la Kiev sa predea armele in Debalteve, orasul strategic disputat de fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi in pofida armistitiului ce a intrat in vigoare duminica.

Putin, aflat la Budapesta marti, a solicitat Guvernului ucrainean sa permita soldatilor sai, incercuiti de rebeli la Debalteve, sa se predea. Separatistii asediaza nodul feroviar si sustin ca au capturat deja mai multi prizonieri de razboi, transmite Sky News, conform ziare.com.

Luptele intense continua la Debalteve, care este inconjurat de forte importante ale separatistilor pro-rusi si tehnica militara. Mii de oameni sunt prinsi in orasul pe care trupele ucrainene continua sa il apere.

Putin a afirmat ca Kievul ar trebui sa permita soldatilor sai sa se predea si a avertizat Guvernul sa nu "impiedice soldatii armatei ucrainene sa puna jos armele".

"Daca nu pot sa ia aceasta decizie singuri si sa dea acest ordin, atunci sper ca nu ii vor urmari in justitie pe cei care vor sa isi salveze vietile lor si pe ale altora", a continuat liderul de la Kremlin, care si-a exprimat speranta ca rebelii vor permite ucrainenilor sa se intoarca la familiile lor dupa ce se predau.

Rebelii sustin ca armistitiul de saptamana trecuta nu se aplica si la Debalteve, punct strategic intre cele doua regiuni separatiste Donetk si Luhansk. Aici, luptele s-au intensificat dupa armistitiu. Exploziile se aud la fiecare cinci secunde si din oras se ridica un fum negru.

Putin crede insa ca luptele din Debalteve sunt "de inteles si previzibile". Mai mult, a aratat ca i-a avertizat pe participantii de la negocierile de la Minsk, atunci cand s-a luat decizia incetarii focului, ca trupele ucrainene incercuite vor incerca sa se elibereze si rebelii vor incerca sa ii impiedice.

In schimb, presedintele ucrainean Petro Porosenko a numit operatiunea rebela din Debalteve un "atac cinic asupra armistitiului de la Minsk" si a cerut, intr-o convorbire telefonica cu cancelarul german Angela Merkel, ca UE si comunitatea internationala sa aiba "o reactie dura impotriva actiunilor tradatoare ale rebelilor si Rusiei".

Putin nu admite ca in conflictul din Ucraina ar fi implicate trupe si echipament militar rusesc, cu toate dovezile prezentate de Ucraina si alti observatori ai conflictului.

Mai mult, in pofida apelului public al lui Putin la depunerea armelor, Rusia a sustinut la ONU o rezolutie adoptata marti seara, care solicita partilor beligerente sa implementeze termenii armistitiului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean s-a îmbătat și a încercat să-și taie venele în piața din Fălticeni!

astăzi, 08:00

Printr-un apel la 112, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat și-a tăiat venele de la antebrațe în piața centrală din municipiul Fălticeni. La fața locului ...

Plăcintele de la Botoșani i-au cucerit pe bucureșteni la festivalul de produse tradiționale! (Foto)

astăzi, 07:45

Este vremea mustului servit cu plăcinte și pastramă. Iar târgurile unde oaspeții regăsesc aromele toamnei atrag tot mai mulți producători. Grătarele și cuptoarele s-au încins ...

30 septembrie pe Știri Botoșani. Gura deputatului adevăr grăiește, angajații Gărzii Financiare în preaviz și sute de credincioși l-au condus pe ultimul drum pe preotul Ionuț!

astăzi, 07:30

30 septembrie 2008 Scandal in Consiliul Judetean: Contac il acuza pe Tabuleac, pedelistii solicita demisia conducerii DJDP Consilierul judetean Cristian Achitei a cerut marti demisia conducerii ...