Puhoi de lume la resfintirea Bisericii "Cuvioasa Parascheva"-FOTO

Puhoi de lume la resfintirea Bisericii "Cuvioasa Parascheva"-FOTO
Peste 2.000 de botosaneni au participat, duminica, la slujba de resfintire a Bisericii “Cuvioasa Parascheva" de pe Pietonalul Unirii, din municipiul Botosani, care a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei.

Atat in timpul slujbei Sfintei Liturghii, cat si dupa finalul acesteia, credinciosii prezenti la sarbatoarea bisericii botosanene au intrat in altar, unde s-au inchinat, primind binecuvantare de la un preot, iar zeci de copii au fost impartasiti.

“I-am multumit lui Dumnezeu pentru binefacerile inaltate asupra acestei parohii, care de-a lungul a mai multor ani s-a ingrijit de biserica, inlauntrul si in afara ei, ea devenind tot atat de frumoasa precum, cu siguranta, a fost la inceput. Dumnezeu sa fie laudat pentru aceasta si sa binecuvinteze pe parintii si pe credinciosii care, alaturi de parintii lor, de-a lungul unei lungi perioade, au ajutat ca biserica sa devina si sa se mentina in aceasta preafrumoasa stare, a spus Inaltpreasfintitul Teofan dupa slujba de resfintire a bisericii.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvantul de invatura al Inaltpreasfintiltului Mitropolit Teofan, in care a spus:

“Evanghelia de astazi ne relateaza intalnirea Domnului Hristos cu sfintii Petru si Andrei, doi frati, si Hristos le-a spus: . Aceasta este chemarea pe care Dumnezeu, prin glasul constiintei, prin glasul Bisericii, prin glasul Scripturii, il adreseaza tuturor fapturilor si, in special, omului, si anume: . Aceasta chemare a Domnului Hristos – , – este cu atat mai necesara pentru a fi auzita si inteleasa, cu cat, din ce in ce mai mult, sunt voci care spun: . Aceste chemari pentru a nu-L urma pe Domnul Hristos sunt tot mai dese, tot mai multe si, din pacate, tot mai puternice. Astazi suntem in cea de-a doua Duminica dupa Rusalii, dupa Pogorarea Duhului Sfant, si aceasta Duminica este inchinata Sfintilor Romani, din toate vremurile pana astazi. Ei, sfintii, fiind aceia care au ascultat glasul lui Hristos – – si L-au urmat pe Domnul Hristos. Ei sunt aceia care au auzit, precum si noi astazi, glasuri ca sa nu fie urmat Domnul Hristos si au stiut sa discearna, sa inteleaga, ca vocea Domnului Hristos este singura care trebuie urmata, pentru ca omul sa vietuiasca frumos pe acest pamant si sa dobandeasca si Imparatia Cerurilor. Cine sunt acesti sfinti romani? Dumnezeiesti ierarhi, preotii care si-au implinit bine datoria, sihastrii din manastiri, fratii si mamele din lume, care au avut o viata crestineasca, sfinti mucenici, sfinti marturisitori, de la Niculitel pana la Aiud, o pleiada de genii ale sfinteniei, care au rasarit sau au trait pe acest pamant. Si pentu ca multi sunt necunoscuti, Biserica a randuit o zi anume, cea de astazi. Ca tot bineplacutii lui Hristos, din toate vremurile si din toate locurile locuite de romani, sa fie cinstiti astazi, asa cum se cuvine. Si ei sunt cinstiti prin faptul ca noi suntem la dumnezeiasca Liturghie, dar, pe langa aceasta, este necesar inca un lucru, si anume, sa ne intelegem viata si sa ne urmam credinta, in ciuda micimii si pacatelor noastre. Caci nu este alta dorinta a sfintilor romani, din ceruri, decat sa nu lipseasca sfintenia de pe pamant, nici astazi. Si ea nu lipseste, daca oamenii asculta glasul Domnului – . Si cum poate omul sa vina si sa-L urmeze pe Hristos Domnul, in vremurile de astazi? Ne spune Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Romani, care s-a citit astazi, si anume, fiecare sa-si urmeze legea sa. Urmand legea sa, legea crestineasca, legea romaneasca adevarata, omul il urmeaza pe Hristos Domnul."








Parintele Grigore Diaconu, parohul Parohiei “Cuvioasa Parascheva" si director al Seminarului Teologic Liceal “Sf. Gheorghe" a amintit, succint, despre implinirile dar si greutatile pe care le-a avut in cei 44 de ani de preotie, in 30 dintre acestia indeplinind si functii administrative, de protopop al Protopopiatului Botosani si director al seminarului din municipiu.

“Sunt momente in viata noastra pe care cuvintele nu le pot evoca indeajuns, deoarece sunt prea sarace. Un asemenea moment are loc astazi in viata mea, a familiei mele si a familiei mai mari care este parohia noastra, “Cuvioasa Parascheva din Botosani. Astazi parohia noastra si, de ce nu, urbea noastra a imbracat din nou haine de sarbatoare, iar aceasta sarbatoare este incununata de prezenta Inaltpreasfintiei Voastre, cu rugaciunea de binecuvantare a lucrarilor organizate la biserica parohiala, cu Sfanta Liturghie Arhiereasca, cu invatatuta si cu dragostea parinteasca pe care ne-ati coplesit noua slujitorilor si bunilor nostri credinciosi botosaneni, inchinatori pana la desavarsire, cum ii caracteriza, asa de frumos, vrednicul de pomenire Prea Fericitul Patriarh Teoctist, si el botosanean", a spus preotul Grigore Diaconu.

Ca semn al pretuirii si binecuvantarii pentru merite deosebite in pastrarea credintei parohiei si in promovarea culturii crestine la seminarul Teologic “Sf. Gheorghe, Inaltpreasfintitul Teofan le-a daruit parintilor slujitori ai Bisericii “Sfanta Cuvioasa Parascheva", Grigore Diaconu si Visarion Viziteu, “Crucea Sfantul Ierarh Dosoftei".

La slujba au fost prezenti si prefectul Costica Macaleti, primarul Ovidiu Portariuc, vicepresedintele Consiliului Judetean Gheorghe Sorescu si parlamentarii Mihai Balta si Viorel Grigoras.











 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
26

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
25

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
25

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...