Provocarea, motivul invocat de un bărbat în uciderea unui consătean!

Provocarea, motivul invocat de un bărbat în uciderea unui consătean!
Aburi groşi de alcool, sânge clocotind în vene şi mici neînţelegeri care au devenit într-atât de grave încât au dus la crimă. Un om a luat viaţa unui seamăn şi pentru asta va plăti în faţa justiţiei. Cel puţin.

Valerică H., din Bâznoasa, Lunca, a fost trimis în judecată în luna iunie de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani pentru că de "Buna Vestire" l-a lovit cu toporul pe unde a nimerit pe Ionel M., un consătean şi obişnuit al casei.

Marţi a fost primul termen al procesului în care Valerică este judecat pentru omor. Cu această ocazie, inculpatul, tată a şapte copii, a anunţat că preferă procedura simplificată a procesului, în care se vor dezbate strict probele aflate la dosar, însă a declarat că cere instanţei să se ia în calcul faptul că a făcut ceea ce a făcut, fiind provocat.

Bărbatul a povestit că în acea zi, încă de la prânz, Ionel M., cel care urma să-i devină victimă, a venit acasă la el, acolo unde deja se consuma băuturi alcoolice, şi a rămas preţ de câteva sticle bune de vin. Cum la alcool, problemele minore devin uriaşe iar o "scânteie" provoacă o nenorocire, gazda, Valerică H., l-a poftit pe Ionel să plece, tocmai pentru că era gălăgios şi îi speriase deja copiii. Ba la plecare, a fost de acord ca Ionel să ia şi sticla de vin cu cât mai rămăsese în ea, "că oricum luase de la noi şi altele!", iar comentariul său l-a stârnit mai rău pe Ionel, care a scos cuţitul din buzunar şi a început să-l fluture în faţa ochilor comesenilor.

Atunci, Valerică H., fratele său, Toader, şi un alt amic au ieşit din cameră, fiind urmaţi de Ionel, în timp ce în cameră, copiii lui Valerică rămăseseră cu un alt sătean venit la băut. Atunci s-a creat o ambuscadă la uşă, pe de o parte Ionel izbindu-se în uşă să iasă din casă, de partea cealaltă Valerică încercând cu greu să-şi apere viaţa, după cum mărturiseşte, de cuţitul lui Ionel.

La un moment dat, însă, cei doi s-au trezit faţă în faţă şi, spune Valerică, pentru a se apăra, a pus mâna pe topor şi l-a lovit pe Ionel în câteva rânduri, acesta căzând cu spatele de un dulap de pe holul casei şi prăbuşindu-se apoi în uşa pe care se intra în camera în care se aflau copiii care plângeau şi ţipau. Valerică a admis că era dezorientat şi şi-a revenit cu greu, apelând la ajutorul unui vecin care să sune la ambulanţă şi la poliţie. În aceeaşi noapte a ajuns la postul de poliţie unde a dat declaraţii iar apoi în arest preventiv, acolo unde se află şi în acest moment.

De partea cealaltă, parte civilă în dosar s-a constituit un consătean al inculpatului, care solicită 8.000 de lei reprezentând costurile înmormânării lui Ionel M., suportate de el, cerere cu care Valerică a fost de acord. Urmează ca la următorul termen să fie audiaţi doi dintre martorii crimei.

 

Spune-ne opinia ta