Protopopiatul Botoșani are un nou protopop

Protopopiatul Botoșani are un nou protopop

Protopopiatul Botoșani are un nou protopop în persoana preotului Petru Fercal, parohul Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani.

Noul protopop a fost hirotesit luni, 23 noiembrie, de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cadrul unei slujbe speciale, în fața unui grup restrâns de preoți, și a primit responsabilitatea pentru un mandat de patru ani.

Petru Fercal îl va înlocui pe Lucian Leonte care a împlinit pe 4 noiembrie, vârsta legală de pensionare.

„Azi a avut loc transferul oficial al responsabilității de protopop. Eu am ieșit la pensie începând din 4 noiembrie, când am împlinit anii de pensie, iar asta este regula la noi. Protopopilor nu li se mai prelungește mandatul după pensie. A venit momentul în care eu îmi închei activitatea începând cu 1 decembrie”, a declarat fostul protopop, Lucian Leonte.

Preotul Petru Fercal de la Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoşani s-a născut la 30 martie1960, în localitatea Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, din părinţii Nicolae şi Ecaterina Fercal, rezultând 7 copii, el fiind al treilea.

A urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale în perioada 1967-1975 în satul natal.

În perioada 1975-1977 a urmat prima treaptă de liceu la Liceul „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc.

În perioada 1978-1983 a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, cu media generală 9.09, ca şef de promoţie.

În 1983-1984 a satisfăcut stagiul militar la Unitatea Militară 01336 din Zalău.

În 1984-1988 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar Bucureşti cu cea mai mare medie generală din Arhiepiscopia Iaşilor – 9, 41.

S-a căsătorit cu d-ra Chirvase Elena în 1988 şi are trei copii: Andreea – născută în 1989, Andrei – născut în 1991 şi Ioan – născut în 2008.

În 30 noiem. 1988 a fost hirotonit diacon, iar în 1 decembrie 1988 preot pe seama parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoşani.

În 1990 a fost numit ca misionar la Protopopiatul Botoşani şi a urmat cursurile de Metodologie şi Didactică organizate la Institutul Teologic din Bucureşti.

În 1998 a urmat cursurile postuniversitare de pregătire psihopedagogică în cadrul Univ. „Al. I. Cuza” Iaşi şi cursurile de definitivare.

În 1999 a urmat cursurile de promovare.

În 2007 a participat la Atelierul de pregătire din cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” susţinut la Protopopiatul Botoşani.

În 1994 a primit distincţia de iconom.

La parohie a efectuat următoarele lucrări:

- executat gardul bisericii din fier;

- a decomandat interiorul casei parohiale;

- a executat tencuieli la interiorul şi exteriorul casei;

- a zidit două anexe;

- a schimbat instalaţia electrică, termică şi de gaze naturale.

La biserică:

- a executat extinderea pridvorului;

- a consolidat biserica în urma fisurilor apărute;

- a tencuit interior/exterior din nou;

- schimbarea integrală a acoperişului;

- executarea de instalaţie termică;

- pictarea altarului şi o parte din boltă.

A construit Aşezământul pastoral-filantropic cu demisol, parter şi mansardă (cantină, săraci, club pentru tineri, bibliotecă).

În anul 2011, luna octombrie, ziua 30 a avut loc sfinţirea Bisericii, a Aşezământului Pastoral-Filantropic şi a casei parohiale de către Î.P.S. Teofan şi P.S. Calinic Botoşăneanul alături de un sobor de preoţi şi diaconi, cu această ocazie primind distincţia de iconom stavrofor.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta