Investigaţiile medicale de screening devin gratuite pentru persoanele asigurate prin CNAS

Investigaţiile medicale de screening devin gratuite pentru persoanele asigurate prin CNAS

Investigaţiile medicale de screening se vor putea efectua gratuit de către pacienţii asiguraţi în sistemul sanitar public, la cerere sau pe baza unei trimiteri medicale, după ce o propunere legislativă adoptată de Parlament a primit girul preşedintelui ţării şi a devenit lege, scrie AvocatNet.ro.

Legea nr. 257/2020, publicată în Monitorul Oficial de vineri, introduce în Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului şi dreptul la investigaţii gratuite de screening pentru pacienţii asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la solicitarea proprie din momentul încadrării acestora în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist.

În lege se precizează că prin screening se înţelege examinarea iniţială de prezumţie sau stabilirea existenţei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice prin efectuarea mai multor procedee sau investigaţii medicale pentru depistarea precoce a bolilor şi tratarea lor într-un stadiu incipient.

„Costul tratamentelor efectuate în stadiile precoce ale bolii sunt mai ieftine şi mai eficace cu şansa de restituio ad integrum fără să scadă semnificativ numărul anilor petrecuţi în deplină sănătate. (...) Întărirea măsurilor de prevenţie ar putea duce la scăderea morbidităţii şi a costurilor tratamentului pacienţilor, iar introducerea treptată a screening-ului la scăderea mortalităţii", se precizează în expunerea de motive a iniţiatorilor acestei legi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
421

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
54

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
74

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...