Protestatarii din piețele municipiului, purtați pe drumuri între Primărie și Prefectură. Cosmin Andrei: „Îl rog pe prefect să nu îmi mai trimită comercianții la Primărie”

Protestatarii din piețele municipiului, purtați pe drumuri între Primărie și Prefectură. Cosmin Andrei: „Îl rog pe prefect să nu îmi mai trimită comercianții la Primărie”

Zeci de comercianți din Piața Viilor și Piața Centrală au protestat marți dimineață în fața Prefecturii Botoșani nemulțumiți de decizia Guvernului de a închide piețele agroalimentare aflate în spațiile închise.

Comercianții reclamă că nu au condițiile necesare pentru a-și continua activitatea în aer liber și amenință că vor merge în Piața Revoluției pentru un nou protest. De asemenea, comercianții sunt supărați de faptul că sunt trimiși de la prefect la primar, fără a se ajunge la o clarificare a situației. Sunt comercianții care trăiesc doar din veniturile realizate în urma vânzării de produse iar închiderea piețelor le afectează situația financiară.

„Nu avem alte soluții de a ne vinde marfa decât la piață. Domnul prefect ne-a zis să mergem la domnul primar. Ne împing de la unul la altul. Noi nu avem niciun venit, niciun salar, ce facem cu copiii noștri? Am investit atâția bani ca să venim la piață cu marfă”, a declarat un comerciant din Piața Centrală.

Ca urmare a acestei situații, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că cele mai importante piețe din municipiu, respectiv Piața Centrală și Piața Viilor, vor trebui să se organizeze în imediata apropiere a piețelor închise.

Există 29 de piețe în județul Botoșani și numai cea din Botoșani nu funcționează la parametri optimi. Am avut întâlniri în două tranșe cu reprezentanții celor din Piața Centrală iar ulterior cu cei din Piața Viilor. Le-am prezentat toate aspectele referitoare la noua prevedere de Guvern 935. Există niște probleme pe care le-am identificat. Nu am oferit neapărat soluții pentru că soluțiile sunt la autoritatea locală, asta însemnând organizarea de piețe volante în imediata apropiere a piețelor închise”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.

Și în cabinetul primarului situația era asemănătoare. Un grup de comercianți din Piața Viilor a fost primit în audiență de către Cosmin Andrei. Oamenii au expus primarului problemele cu care se confruntă și au căutat un răspuns care să le hotărască organizarea viitoare a activității.

„Am avut o discuție duminică cu domnul prefect Nechifor și am transmis un document cu unele măsuri compensatorii pe care le putem lua în incintele din Piața Viilor și din Piața Centrală pentru a putea desfășura comerț la interior intuind faptul că vor veni acești comercianți și vor protesta în fața Primăriei. Răspunsul la solicitarea pe care am făcut-o este pe scurt unul simplu: Să respecte legea. Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise.

La Piața Viilor am început să demontăm geamurile, cele două laturi, considerat din punctul nostru de vedere, un spațiu semi-deschis. Am fost opriți  iar operatorul Urban Serv a fost amendat ieri (n.r. luni, 9 noiembrie) cu suma de 3.000 lei și ni s-a transmis să închidem piața. Nici această măsură cu demontatul gemurilor nu ar fi fost conformă. Singura variantă care ne-a rămas este să amenajăm în exteriorul acestor hale condiții pentru comercianți. O parte din dumnealor sunt de acord, o parte nu sunt de acord cu aceste măsuri, dar încercăm să mulțumim pe toată lumea”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Cosmin Andrei și directorul Societății Urban Serv au transmis un document către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției prin care au propus „măsurarea de către personalul Urban Serv a temperaturii clienților care tranzitează piața, limitarea accesului clienților în incintă într-un anumit număr cu circuite separate, asigurarea normelor sanitare prin punerea la dispoziție a dezinfectanților, îmbunătățirea sistemelor de ventilație prin deschiderea tuturor geamurilor și ușilor prevăzute. Am atras atenția că vor fi proteste și am transmis că suntem de acord să respectăm toate măsurile care se impun în ceea ce privește sănătatea și siguranța la fel ca la supermarketuri”.

Primarul Cosmin Andrei îi transmite prefectului Dan Nechifor să nu mai trimită protestatarii la Primărie și să ceară Guvernului să modifice actul normativ care a declanșat aceste proteste.

„Îl rog pe domnul prefect să nu îmi mai trimită comercianții la Primărie să-mi spună să căutăm soluții când dumnealui ne amendează atunci când căutăm soluții. Să transmită Guvernului să modifice nenorocitul ăsta de act normativ care a scos oamenii pe stradă”, a mai precizat primarul  municipiului Botoșani.






 

 

 

 

Spune-ne opinia ta