Protest disperat în lumea culturală! Un muzeu din Italia arde operele de artă

Protest disperat în lumea culturală! Un muzeu din Italia arde operele de artă
Criza economică a adus în pragul disperării lumea culturală din Italia. Pentru a protesta față de reducerile bugetare, directorul Muzeului de Artă Contemporană din Casoria, oraș situat în apropiere de Napoli, a dat foc unei opere de artă.

Mii de artiști din întreaga lume se alătură protestului.

"Vor să ne închidă, atunci nu contează dacă dăm foc operelor de artă!", subliniază cu tristețe Antonio Manfredi, directorul Muzeului din Casoria, conform oraromaniei.ro.

Mii de opere de artă vor fi incendiate!

"Art war" (Războiul Artei – n.r.), așa cum a fost denumită această inițiativă de protest, va distruge mii de opere dacă guvernul italian nu va lua măsuri pentru susținerea patromoniului cultural.

Mii de artiști din toată lumea au anunțat că se alătură "Războiului artei", iar colecția ce urmează să fie distrusă în semn de protest numără, de asemenea, mii de opere, printre care picturi, sculpturi, fotografii, video etc, cu o valoare estimată între 6 și 7 milioane de euro, anunță Ansa.

Tabloul unei pictorițe franceze, mistuit de flăcări

Astfel, a fost aruncat în foc, în după-amiaza de marți, un tablou pictat de artista franceză Severine Bourguignon. Pictorița și-a dat în prealabil acordul și a privit cu tristețe incendierea operei sale, în direct, pe Skype.

Directorul Muzeului de Artă Contemporană din Casoria spune că pe lângă problemele financiare, artiștii din Casoria sunt exasperați de amenințările grupării mafiote Camorra.

"Ne vom opri doar dacă vine aici Ornaghi (Lorenzo Ornaghi, ministrul Cuturii în Italia – n.r.), împreună cu Doris Pack, președintele Comisiei de cultură și educație din cadrul Parlamentului European, precum și guvernatorul regiunii Campania, Stefano Caldoro", a mai spus directorul muzeului italian.

"Relitatea este că se dorește închiderea acestui muzeu. În urma reducerilor bugetare din ultimii ani, în Italia este imposibil să mai faci cultură", a completat directorul Manfredi.

Recent, Ministerul Culturii din Italia a anunţat plasarea sub tutelă a celebrului Maxxi, muzeul de artă contemporană din Roma, din cauza datoriilor acestuia. Subvenţiile acordate acestui muzeu au fost reduse cu 43% faţă de 2010, anul inaugurării sale, scrie Mediafax.

Statul italian alocă doar 0,21% din bugetul său Ministerului Culturii, în condiţiile în care Italia adăposteşte jumătate din obiectivele incluse în patrimoniul cultural mondial.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Raluca Turcan despre Legea accesibilizării actelor artistice pentru persoanele cu dizabilități: „Un pas către normalitate!”

astăzi, 18:04
14

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, apreciază drept „un pas mare către normalitate” adoptarea, miercuri, de către plenul Camerei Deputaţilor a legii care instituie obligaţia tuturor in...

Peste 1000 de posturi scoase la concurs în Poliția română!

astăzi, 17:23
73

 Înscrierile se fac online până la data de 05 iulie a.c., ora 16.00, inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la ace...

Slovacia – România, în această seară de la ora 19.00

astăzi, 14:21
98

Ultimul meci în Grupa E la EURO 2024 al naționalei antrenată de Edi Iordănescu este programat astăzi, 26 iunie, împotriva Slovaciei.Vezi cotele Superbet pentru confruntarea cu Slovac...