Protest al medicilor de familie din Botoșani! Medicină de familie cu plată? Cu asta ameninţă medicii, din cauza lipsei de dialog cu Casa de Asigurări

Sfârşitul lunii martie găsea medicii de familie în situaţia de a face un compromis, în numele pacienţilor lor, după cum spuneau, acela de a semna actele adiţionale la contractele de prestări servicii medicale încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Anterior, însă, frustrările medicilor dădeau în clocot din cauza "autismului" de care dădea dovadă CNAS în ce priveşte negocierea noilor contracte. Medicii au semnat actele adiţionale în speranţa că până la 1 iulie, revendicările lor privind o finanţare mai bună a medicinei primare vor fi rezolvate de autorităţi. Nu s-a întâmplat nici până acum, astfel că din 15 iunie, medicii de familie din Botoşani protestează prin grevă japoneză.

"Mai mulţi medici de familie, colegi de-ai mei, poartă banderole albastre. Sperăm că situaţia se va rezolva în favoarea pacienţilor", susţine un medic de familie botoşănean.

Medicul Romică Coşovanu, secretarul Patronatului Medicilor de Familie Botoşani, subliniază însă că această formă de protest pregăteşte o altă manifestare, şi anume refuzul medicilor de familie de a semna contractele începând cu 1 iulie pentru că cei în drept, conducerile CNAS şi a Ministerului Sănătăţii refuză orice discuţie cu reprezentanţii medicilor de familie.

"Din aprilie, atunci când s-au semnat actele adiţionale, până acum nu s-a purtat nicio discuţie. Reprezentanţii şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie împreună cu Federaţia Naţională a Patronatelor au solicitat şi ministrului, au solicitat şi CNAS o întâlnire şi discuţii concrete pe fiecareaspect şi pe fiecare solicitare în parte. S-a refuzat. Nu s-a purtat nicio discuţie. Cred că nu se vor semna contractele începând cu 1 iulie", declară medicul Romică Coşovanu.

Cât despre pacienţi? "Noi vom onora urgenţele, vom onora toate solicitările pacienţilor, toate consultaţiile, numai că acestea nu vor fi făcute în cadrul contractului cu CAS. Medicii vor fi prezenţi în cabinete, vor lucra, vor primi pacienţii numai că vor trebui să încaseze contravaloarea serviciilor. Nu ne fericeşte o asemenea situaţie. Vor fi pacienţi care nu vor înţelege, care nu vor aprecia gestul nostru, poate vor fi şi unii care vor fi de partea noastră, noi sperăm însă ca în final să purtăm discuţii până la data de 1 iulie", adaugă medicul de familie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...