Propunerea ca 40% din candidaţii la alegeri parlamentare să fie femei, respinsă de senatorii jurişti

Propunerea ca 40% din candidaţii la alegeri parlamentare să fie femei, respinsă de senatorii jurişti

 SULFINA BARBU  Grup RC

Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi un raport de respingere pentru propunerea legislativă a deputatului PDL Sulfina Barbu, prin care partidele ar fi obligate să propună pentru alegerile parlamentare o cotă de 40% candidaţi femei.

Propunerea ar fi trebuit să fie discutată împreună cu senatorii din Comisia co-raportoare, cea pentru egalitate de şanse, însă dezbaterile au fost făcute în absenţa membrilor acesteia, scrie NewsIn.

Iniţiativa Sulfinei Barbu a stârnit comentarii ironice între senatorii puterii şi cei ai opoziţiei, democrat-liberalul Iulian Urban comentând că nu înţelege această cotă obligatorie. "Şi dacă nu vor? Mâine o să venim cu o cotă obligatorie de reprezentare a femeilor între 20 şi 35 de ani în politică", a spus acesta contrariat. Pe de altă parte, senatorii PSD au dorit continuarea dezbaterile asupra proiectului, fapt ce l-a determinat pe Urban să întrebe care este de fapt poziţia social-democraţilor.

"A, noi suntem cu femeile", a replicat Ioan Chelaru (PSD). Urban a continuat: "Cum cu femeile, că a fost scandal cu dansatoarea de la Timişoara".

"Aţi exclus-o din partid că e frumoasă", a spus şi Mircea Andrei (PDL).

Deputatul PDL Sulfina Barbu şi-a susţinut joi, în cadrul unei dezbateri organizată la Parlament, propunerea legislativă prin care partidele să fie obligate ca 40% dintre candidaţii la alegerile parlamentare să fie femei. "În anul 2008, la alegerile parlamentare 11% dintre candidaţii la nivel naţional au fost femei. Regăsim acum în Parlamentul României 9,76% femei. Totuşi, procenul este bun (n.r.- având în vedere) de la ce (n.r. -număr) de candidaţi am plecat. Dacă ar fi fost 20% sau 30% femei, este foarte posibil să fi avut un procent mult mai mare de femei în Parlamentul României", a declarat Sulfina Barbu, la o dezbatere despre proiectul de lege referitor la introducerea cotei obligatorii de reprezentare politică a femeilor în Parlament.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preotul din Botoșani care pregătește un memorial pentru 14.000 de soldați morți în Al Doilea Război Mondial!

astăzi, 10:25
19

Protos. Siluan Antoci, starețul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea nemțeană Brusturi, ne amintește faptul că lăcașul de cult a fost construit pe locul un...

Ministerul Educației a aprobat calendarul de admitere la liceu în anul școlar 2024 – 2025!

astăzi, 10:13
23

Ministerul Educației a trimis către inspectoratele școlare procedura pentru completarea fișei de înscriere la liceu în 2024, dar și calendarul înscrierii și repartizării elevi...

"Dacă Rusia câștigă în Ucraina, România trebuie să reziste cu forțe proprii câteva luni!"

astăzi, 09:57
75

Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor publică un interviu cu generalul Marius Crăciun, fostul Comandant al Forțelor pentru Operații Speciale.Tema discuției este exerci...