Proprietarii, obligati sa refaca fatadele degradate ale cladirilor pe cheltuiala proprie

Proprietarii, obligati sa refaca fatadele degradate ale cladirilor pe cheltuiala proprie
Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor prin care proprietarii erau obligati sa reabiliteze fatadele degradate ale imobilelor.

Desi a fost respinsa de Senat, in luna mai, Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 153 de voturi pentru, 121 voturi impotriva si doua abtineri.

Potrivit MDRT, propunerea legislativa a venit pe fondul constatarii cresterii ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor sau teraselor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei. Totodata, MDRT sustine ca nivelul avansat de degradare a fatadelor cladirilor genereaza scaderea calitatii arhitectural-ambientale a cadrului urban construit, scaderea calitatii mediului si vietii in comunitate si diminuarea interesului social, economic si turistic in si pentru zonele afectate.

Astfel ca, potrivit acestui act normativ, detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, sunt obligati ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor.

Finantarea proiectarii si executarii lucrarilor de refacere se asigura, pe cheltuiala proprie, de catre detinatorii cladirilor.

Guvernul va facilita acordarea de credite bancare de la institutii de credit, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata pentru a sprijini proprietarii imobilelor sa realizeze lucrarile de reabilitare a anvelopei locuintei.

Finantarea va fi impartita astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani.

Prin exceptie, autoritatile administratiei publice locale vor asigura, prin bugetul local, preluarea integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare proprietarilor de locuinte aflati in imposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, ca masura de protectie sociala, daca fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie.

In situatia in care detinatorii cladirilor nu iau din proprie initiativa masurile de reabilitare a fatadelor, autoritatile administratiei publice locale vor notifica acestora obligatiile care le revin.

Lucrarile de reabilitare trebuie sa fie executate in termen de 12 luni de la data primirii notificarii. Insa, la solicitarea proprietarului si din motive obiective, termenul putea fi prelungit de catre primar, dar nu mai mult de 6 luni.

In acelasi timp, se prevede ca, in cazul in care lucrarile de interventie necesare nu se executa sau nu sunt finalizate in termenele notificate, primaria poate solicita consiliului local aprobarea executarii de catre autoritatea administratiei publice locale a lucrarilor de interventie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati, cu conditia constituirii dreptului de creanta si a recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati pana la data receptiei finale a lucrarilor de interventie executate.

 

avocatnet.ro

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
15

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
22

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...

Festivalul Luminilor aduce veselia și fantezia la Botoșani și Săveni! (Foto)

astăzi, 16:06
80

Pentru toți botoșănenii și săvinenii acest festival este ca o gură de aer proaspăt în agitația cotidiană. Cu activități variate, spectacole captivante și o atmosferă plină de energ...