Proprietarii debranşaţi de la încălzirea centralizată, obligaţi să contribuie la costurile cu energia termică pentru spaţiile comune ale blocului

Proprietarii unui apartament debranşat de la încălzirea centralizată ar putea fi obligaţi să contribuie la costurile cu energia termică pentru spaţiile comune ale blocului, arată o decizie luată la nivelul justiţiei europene.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât la finele acestei săptămâni că Dreptul Uniunii nu se opune unei reglementări naţionale care prevede că fiecare proprietar al unui apartament dintr-o clădire aflată în proprietate comună este obligat să contribuie la costurile legate de energia termică ce alimentează părţile comune. Astfel, statele UE au dreptul să implementeze o astfel de măsură la nivel naţional.

 

Decizia a fost dată într-un caz din Bulgaria, dar hotărârea CJUE se aplică la nivel european. Mai precis, decizia este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate cu o problemă similară.

Instituţia a hotărât că alimentarea cu energie termică a instalaţiei interioare şi, implicit, a părţilor comune ale unei clădiri aflate în proprietate comună, efectuată ca urmare a unei decizii de racordare a acestei clădiri la încălzirea centralizată adoptate de coproprietatea acesteia, conform dreptului naţional, nu constituie o furnizare nesolicitată de energie termică centralizată.

În opinia Curţii, este aparent dificil de conceput să se poată individualiza în întregime facturile referitoare la încălzire în clădirile aflate în proprietate comună, în special pentru încălzirea aferentă instalaţiei interioare şi părţilor comune, dat fiind că apartamentele dintr-o astfel de clădire nu sunt independente unele de altele pe plan termic deoarece căldura circulă între spaţiile încălzite şi cele care sunt mai puţin încălzite sau nu sunt încălzite.

În aceste condiţii, Curtea a concluzionat că, ţinând cont de marja largă de manevră de care dispun statele membre în stabilirea metodei de calcul privind consumul de energie termică în clădirile aflate în proprietate comună, Directivele europene nu se opun ca respectivul calcul al căldurii emise de instalaţiile interioare dintr-o astfel de clădire să se facă în mod proporţional cu volumul încălzit aferent fiecărui apartament.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cântăreț bisericesc de la o parohie din Botoșani hirotesit întru citeț de sărbătoarea Sfântului Gheorghe! (Foto)

astăzi, 09:53

Pe 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe, Gheorghe Bulboacă a fost hirotesit întru citeț. Tânărul este cântăreț bisericesc la Biserica „Sfântul Ioan Botezăto...

Botoșănean dispărut în drum spre casă, după ce a plecat de la o fermă din Suceava!

astăzi, 09:05

Polițiștii din Botoșani efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 54 de ani, din satul Dămideni, comuna Românești, care la data de 20 aprilie, a plecat de la o fermă, din...

O femeie a dispărut din comuna Stăuceni. Familia și Poliția o caută!

astăzi, 08:47

Polițiștii din Botoșani efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 38 de ani, din comuna Stăuceni, care la data de 19 aprilie, a părăsit în mod voluntar  domiciliul, ia...