Proprietarii caselor degradate vor fi obligati sa le repare fatadele

Proprietarii caselor degradate vor fi obligati sa le repare fatadele
Proprietarii imobilelor care ar constitui pericol public pentru trecatori vor fi obligati de primarii sa efectueze lucrari de interventii in sase luni de la notificarea facuta de primar, urmand ca, in cazul in care refuza sa reabiliteze fatadele, primaria sa se ocupe de acest lucru, iar costurile sa revina tot proprietarilor, conform unui proiect de lege initiat de MDRT.

MDRT a publicat spre dezbatere publica proiectul de lege privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor prin care detinatorii imobilelor a caror degradare care ar pune in pericol siguranta si sanatatea populatiei si afecteaza calitatea cadrului urban sunt obligati sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopelor constructiilor.

Potrivit notei de  fundamentare, MDRT considera ca "lucrarile de interventie asupra anvelopelor constructiilor, pe langa actiunea benefica de eliminare a pericolului public pe care il prezinta riscul de prabusire a unor elemente constructive ori ornamentale degradate, saneaza urbanistic, estetic si functional zona, creaza puncte de interes local pentru comunitate si polarizeaza activitatile si serviciile de interes public".

Legea ar urma sa abiliteze autoritatile publice sa solicite proprietarilor imobilelor degradate reabilitarea acestora. Acestea vor impementa un program multianual prin care vor identifica si inventaria constructiile cu astfel de probleme. Primarul va notifica proprietarii cu privire la "obligatiile care le revin pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor", masurile, termenele de reabilitare, dar si in legatura cu sanctiunile pe care le-ar primi.

In acest sens, proiectul prevede un termen de sase luni pentru efectuarea reparatiilor, calculat de la data notificarii.

Potrivit proiectului de lege, lucrarile de interventie se executa la anvelopa constructiei si pot consta, dupa caz, in lucrari de reparatii la zidrii, lucrari de tencuieli, zugraveli, vopsitorii, lucrari de reparatii sau inlocuire la tamplaria exterioara cu tamplarie performanta energetic, lucrari de refacere a invelitorii/terasei, lucrari de refacere/reparare a trotuarelor de protectie aferente constructiei, de izolare a rosturilor si de demontare/remontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatade/terase.

In acelasi timp, proiectul elaborat de MDRT prevede recuperarea in procent de 50% a taxe pe valoare adaugata aplicata asupra pretului materialelor de constructii puse in opera si respectiv asupra manoperei aferente executarii lucrarilor de constructii de catre detinatori, in calitate de beneficiari ai lucrarilor de interventie.

Daca lucrarile de interventie necesare nu au fost executate sau au fost incepute, dar nefinalizate, precum si in situatia in care detinatorii notificati refuza executarea lucrarilor de interventie, primarul va putea solicita consiliului local aprobarea prin hotarare a executarii lucrarilor de interventie, in numele si pe chelturiala detinatorilor notificati, in limita fondurilor aprobate annual cu aceasta destinatie in bugetul local, cu conditia recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati.

Daca detinatorul imobilului nu va permite accesul, primarul va pune in aplicare hotararea consiliului local emisa, cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.

De asemenea, proiectul de lege prevede ca finantarea lucrarilor sa se faca pe cheltuiala proprie de catre detinatorii constructiilor, iar, prin exceptie, din fondurile autoritatii administratiei publice locale.

Totodata, in cazul in care proprietarii notificati refuza sa efectueze reparatiile, vor raspunde pentru accidentele care au loc din cauza degradarii imobilelor care le apartin.

Prevederile proiectului de lege nu se aplica:
-constructiilor expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic;
-cladirilor de locuit multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public;
-blocurilor de locuinte reabilitate termic sau inscrise in programele locale pentru executarea lucrarilor de reabilitare terminca. (avocatnet.ro)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
35

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
33

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
28

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...