Proprietarii care nu-şi renovează casele degradate ar putea face închisoare

Proprietarii imobilelor degradate vor fi obligaţi să finanţeze lucrări exterioare, precum reparaţii, tencuieli şi zugrăveli, şi vor fi scutiţi temporar de impozit pe clădire dacă execută lucrarea în regie proprie, în caz contrar fiind sancţionaţi cu amendă până la 10.000 lei sau chiar cu închisoare.

Lucrările trebuie derulate din propria iniţiativă a proprietarului, persoane fizice sau juridice, sau la simpla cerere a autorităţilor locale.

Obligaţia acestor lucrări nu va fi însă valabilă pentru construcţii expertizate tehnic şi încadrate în Clasa I de risc seismic şi pentru blocuri reabilitate termic sau înscrise în programele locale pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică, conform unui proiect de ordonanţă obţinut de Mediafax.

Lucrările de intervenţie pentru "reabilitarea structural-arhitecturală exterioară a construcţiei" vor consta în reparaţii la zidării, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea învelitorii/terasei, inclusiv refacerea/repararea trotuarelor de protecţie aferente construcţiei, demontarea/remontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade/terase".

Termenul pentru executarea lucrărilor de intervenţie va fi de şase luni de la data primirii de către proprietar a unei notificări din partea autorităţii locale şi poate fi extins doar cu cel mult două luni şi numai cu acordul primarului, emis în baza concluziilor unei note tehnice de constatare, în funcţie de natura şi amploarea lucrărilor.

Proprietarii notificaţi vor fi obligaţi să permită realizarea lucrărilor şi verificarea executării corecte a acestora prin diriginţi de şantier sau firme de consultanţă specializate, pe tot parcursul lucrărilor.

Proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţie trebuie asigurate, pe cheltuială proprie, de către proprietarii construcţiilor. Prin excepţie, autorităţile locale vor putea acoperi costurile, parţial sau integral, prin bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, dar numai pentru persoanele care nu pot finanţa lucrarea şi dovedesc că au venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.

Dacă un proprietar notificat refuză executarea lucrărilor şi nu permite accesul la clădire, primarul va promova o hotărâre de consiliu local prin care lucrările vor fi iniţiate cu recuperarea ulterioară a banilor de la proprietari, prin somaţie, până la data recepţiei finale a lucrărilor, pe baza autorizării primite de la instanţa judecătorească, prin ordonanţă preşedinţială.

Somaţia va constitui titlu executoriu şi va fi comunicată, în cazul în care suma nu poate fi recuperată prin plată voluntară sau deducere, organelor teritoriale subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care vor iniţia procedura de executare silită pentru recuperarea sumelor plătite.

"Persoanele vinovate de încălcarea obligaţiilor se sancţionează în funcţie de gravitatea faptei, inclusiv prin sesizarea instanţelor de judecată. În toate cazurile în care neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către proprietarii notificaţi a obligaţiilor care le revin cu privire la realizarea lucrărilor de intervenţie a produs distrugeri de bunuri materiale, vătămări corporale grave ale persoanelor sau ucidere din culpă, fapta de neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă", se arată în document.

Amenzile aplicate proprietarilor pentru nerespectarea obligaţiei de derulare a lucrărilor vor fi cuprinse între 2.000 lei şi 10.000 lei.

Pentru lucrările de intervenţie, prin derogare de la lege, proprietarii vor fi scutiţi de plata cotei de 0,7%, către Inspectoratul de Stat în Construcţii, şi 0,5%, către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenţie, iar taxa pe valoarea adăugată aplicată asupra preţului materialelor de construcţii folosite va fi recuperată în cuantum de 50%, în calitate de beneficiari ai lucrărilor.

În situaţia în care proprietarul realizează lucrările de intervenţie în regie proprie, acesta va fi scutit de la plata impozitului pe clădire, datorat pentru anul fiscal în care au fost executate lucrările.

Imobilele care trebuie astfel reabilitate vor fi stabilite de către primari în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a proiectului.

Din punct de vedere social şi urbanistic, se apreciază că există semnale alarmante privind neaplicarea în practică a măsurilor de intervenţie pentru repararea/reabilitarea exterioară a construcţiilor cu un nivel ridicat de degradare şi care, în marea majoritate a cazurilor, sunt amplasate în zone centrale, istorice, dens populate şi de interes turistic ale localităţilor, fapt de natură să genereze un real pericol public.

Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nesimțire fără margini la stat: Primă de 100.000 de euro la pensionare pentru un director!

astăzi, 09:00

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro, transmite ministrul Mediului, Mircea Fechet. Fechet a atras atenția și asupra bonusurilor ur...

”Progrese decisive” pentru Barajul de la Vârfu Câmpului, la Ministerul Mediului! (Foto)

astăzi, 08:50

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a participat la o întâlnire la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, întâlnire care a avut pe agendă un pu...

Deplasări de tehnică militară şi personal pe teritoriul României pentru participarea la un exerciţiu – Ordin și la Botoșani

astăzi, 08:24

Principalele rute de deplasare vor fi Nădlac – Cincu – Smîrdan şi Negru Vodă – Constanţa – Smîrdan. ”În vederea participării la exerciţiul mult...