Ieri, 30 martie, Centrul Europe Direct Botoșani a fost invitat și a participat la evenimentul online Transformare digitală, inovație și internaționalizare în Regiunea Nord-Est. Tema evenimentuluia fost reprezentată de serviciile oferite de structurile suport existente în regiune pentru companiile care vor să beneficieze de oportunități de digitalizare, inovare și internaționalizare.
De asemenea, au fost expuse unele din perspectivele de finanțare pentru digitalizarea IMM-urilor din Programul Operațional Regional 2021-2027.
Au fost prezentate: rețeaua Enterprise Europe Network, Zonele de inovare digitală din România cu puncte de contact la ADR Nord-est, au fost completate chestionare online.
În ceea ce privește maturitatea digitală la nivel de Euro regiune NE s-a apreciat că am atins abia primele două trepte și cele mai mici din cele 6 nivele avute în considerare de practicienii în domeniu.
Fiind un eveniment interactiv Centrul Europe Direct Botoșani adresat o întrebare doamnei Gabriela Macoveiu - Director Inovare ADR Nord-Est, principalul lector al evenimentului, solicitând exemple de bune practici din județul Botoșani.
Reprezentantul ED Botoșani a fost îndrumat către documentul cu proiecte inovative în domeniile de specializare inteligentă regionale, în vederea constituirii portofoliului de proiecte ”RIS3 Nord-Est”.
Există un număr de 85 de propuneri admise și selectate în portofoliul de proiecte al Strategiei de Cercetare și Inovare pentru Specializare Inteligentă a Regiunii Nord-Est cu un buget total al de 728,849 mil. euro.
În ceea ce privește locația de implementare a proiectelor propuse, 54 sunt localizate în jud. Iași iar în jud. Neamț și Suceava câte 8 proiecte. În județele Vaslui, Botoșani și Bacău există câte 4 proiecte, (de 13,5 ori mai puțin decât la Iași pe fiecare județ). 3 proiecte propun implementarea la nivel regional.
În legătură cu o situația existentă, Centrul Europe Direct Botoșani are intenția să solicite ca, la nivelul Consorțiului Regional de Inovare Nord-Est, precum și Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, să se identifice soluții pentru reducerea decalajelor din acest punct de vedere, între județele Iași, Neamț și Suceava, pe de o parte și județele Vaslui, Botoșani și Bacău de cealaltă parte. Pentru acest demers are în vedere și ralierea altor părți interesate (stakeholderi) de la nivelul județului Botoșani.
(Comunicat de presă)