Proiect: Solicitarea alocației de stat va fi cuprinsă în procedura de declarare de către părinți a naşterii copilului

Părinţii ar putea avea parte de o simplificare a depunerii dosarului pentru alocaţia de stat iar acest lucru încă de la naşterea unui copil.

Doi senatori au depus o iniţiativă legislativă, care prevede ca solicitarea alocației de stat să fie cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a naşterii copilului.

"Atât obligaţia de declarare a naşterii, cât şi dreptul la alocaţie debutează simultan şi se raportează la acelaşi moment: naşterea copilului. Iniţiativa noastră legislativă unifică cele două dosare, mai exact, dosarul de declarare a naşterii să fie completat cu actele necesare obţinerii alocaţiei", se precizează într-un comunicat de presă transmis de USR PLUS.

De asemenea, aceiași senatori au depus și o iniţiativă legislativă care să permită elevilor majori din şcolile speciale să beneficieze în continuare de alocaţie, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani. În prezent, Legea 61/1993 prevede că numai copiii din sistemul de învăţământ liceal şi profesional primesc alocaţia de stat pentru copii şi după împlinirea vârstei de 18 ani.

În aceste condiții, în învăţământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a 6-a sau a 7-a sau a 8-a etc., moment în care nu li se mai acordă deloc alocaţia de stat pentru copii. Totuşi, ei sunt obligaţi să meargă la şcoală în continuare.

 

Spune-ne opinia ta