Un proiect de lege înaintat de către deputatul USR Cătălin Drulă dorește schimbarea Codului Rutier, astfel încât să confere mai multă putere de acțiune poliției rutiere atunci când vine vorba de autoturisme parcate neregulamentar.
Mai precis, se dorește eliminarea sintagmei „pe partea carosabilă” în contextul ridicării mașinilor parcate neregulamentar. Asta ar însemna că polițiștii vor putea dispune de ridicarea autoturismelor și dacă acestea sunt parcate pe trotuare, spații verzi etc.
„Prin această formulare, poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, arată inițiatorul proiectului.
Propunerea este una decentă dacă ținem cont că trotuarele îngrămădite de mașini sunt o realitate din ce în ce mai sufocantă. Însă implementarea acestei decizii ar trebui să implice și oferirea unei soluții în ceea ce privește locurile de parcare, o problemă din ce în ce mai pregnantă în marile orașe din România, în special în București.
Conform protocolului actual, pentru ca proiectul să intre în vigoare trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de președinte, înainte de a fi publicat în Monitorul Oficial.