Programul ISPA la Botosani, deblocat de Ministerul de Finante

Numeroasele adrese trimise de Preşedintele Consiliului Judeţean şi conducerea SC Apa Grup către Ministerul Finanţelor Publice pentru semnalarea situaţiei critice în care se află derularea programului ISPA la Botoşani îşi arată utilitatea, informeaza consilierul presedintelui Consiliului Judetean Botosani, Simona Radasanu.

Un document oficial semnat de directorul general al Autorităţii de Management Ex-ISPA, din subordinea MFP, arată că lucrările privind reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate se vor putea relua în forţă şi derula conform graficului.

Bucureştiul anunţă că pe 20 octombrie plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legea privind Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2009, pentru modificarea unei ordonanţe anterioare privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea măsurilor ex-ISPA. Textul legislativ precizează că "din fondurile prevăzute în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, la poziţia globală Fondul Naţional de Preaderare", se asigură sumele necesare pentru continuarea şi finalizarea proiectelor ex-ISPA inclusiv TVA-ul aferent acestora".

Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în 3 zile de la data publicării. Conducerea AM ex-ISPA se angajează să redacteze "în cel mai scurt timp posibil" Normele de Aplicare astfel încât prevederile stipulate în lege să se aplice imediat.

"Conducerea Autorităţii de Management Ex-ISPA ne-a asigurat că depune toate eforturile pentru deblocarea măsurii ISPA Botoşani în vederea atingerii obiectivelor memorandumului de finanţare şi a nivelului absorbţiei de fonduri comunitare. Pentru noi această alocare de fonduri, de circa 6 milioane de euro, este cu atât mai importantă cu cât de lucrările ISPA depinde şi infrastructura rutieră a municipiului Botoşani", a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean.

Încetinirea lucrărilor şi iminenţa blocării acestora s-a produs în urmă cu câteva luni, când SC Apa Grup Botoşani, beneficiarul final al programului de reabilitare, s-a aflat în incapacitatea de plată a TVA-ului aferent proiectului de circa 42,5 de milioane de euro. Contractorii lucrărilor au transmis notificări de încetinire a ritmului de lucru, urmând suspendarea şi chiar rezilierea contractului. Chiar şi în aceste condiţii, în ultima lună firmele de construcţii au continuat să execute porţiuni de lucrări. Astfel, înlocuirea conductelor de apă din municipiul Botoşani s-a realizat în proporţie de 68%, pe un total de 44 de străzi, în timp ce conductele de canalizare s-au înlocuit în procent de 26%.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
25

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
34

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
76

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...