Profilul candidatului ideal în 2013 vânat de cei mai mulţi angajatori

Profilul candidatului ideal în 2013 vânat de cei mai mulţi angajatori
Portretul candidatului ideal în 2013, din prisma inteligenţei emoţionale pe care angajatorii o caută la candidaţi, din prisma experienţei, studiilor şi abilităţilor pe care candidaţii ar trebui să le dovedească pentru a fi atractivi pe piaţa muncii în 2013.
 
În primul rând, candidatul ideal în 2013 este echilibrat, dovedeşte flexibilitate, rezistenţă la stres şi mult calm. Adică are inteligenţă emoţională ridicată.
 
Inteligenţa emoţională rămâne prima cerinţă cu adevărat importantă solicitată oricărui candidat, mai ales pe posturile-cheie de mid-top management, ne-a spus Irina Vasile, country manager la Antal International Network - Romania, jucător mare din piaţa de executive search din România.
 
"Prin inteligenţă emoţională subînţelegem foarte multe componente: echilibru emoţional, calm, adaptabilitate, flexibilitate, rezistenţă în situaţii stresante, atitudine pozitivă şi constructivă. Pe româneşte: multă diplomaţie", a explicat pentru ECONOMICA.NET Irina Vasile.
 
Candidatul vânat de cei mai mulţi angajatori în 2013 are experienţă dovedită în postul pentru care aplică.
 
"Factorul ani lucraţi într-o anumită arie (n. red. de expertiză) şi rezultatele obţinute la acel job contează enorm în alegerea unui candidat. Evident că într-o lume în care toţi se grăbesc, o lume a primului venit - primul servit, a crizei mondiale de resurse şamd., se preferă oamenii gata pregătiţi, gata formaţi şi mai ales care au şi dovedit că în toţi anii lucraţi au avut rezultatele cele mai bune cu putinţă. De aici şi tragedia şomerilor cu diplome", ne-a explicat Irina Vasile.
 
Candidatul ideal în 2013 vorbeşte fluent cel puţin două limbi străine şi a absolvit o facultate prestigioasă.
 
"Facultăţile absolvite - cât de grele au fost şi renumele lor - au importanţă în aprecierea profilului unui viitor angajat, şi funcţie de poziţie, se iau în considerare şi toate celelalte cursuri sau alte diplome postuniversitare obţinute, fără îndoială", a spus Irina Vasile pentru ECONOMICA.NET.
 
Vorbitorii fluenţi de minimum două limbi straine au şanse cu 25% mai mari să fie angajaţi, prin comparaţie cu vorbitorii unei singure limbi straine (limba engleză deja o cam ştiu toţi...) iar cei care nu vorbesc nicio limbă străină au şanse foarte limitate de a ocupa posturi bune, a adăugat Irina Vasile.
 
Poligloţii nu impresionează dacă nu au experienţă  
 

"Este evident că un om cu două facultăţi şi cu două-trei limbi străine fluent demonstrează o aplecare mare pentru studiu, sunt oameni de regulă foarte muncitori şi ambiţioşi, serioşi. Dar toate acestea nu se pot considera vitale pentru astfel de decizii (n.red. de angajre a unui candidat) în absenţa experienţei care să dovedească un nivel de pragmatism necesar. Cunoaşteţi vorba: "nu teoria, ci practica e importantă", ne-a mai spus headunterul Irina Vasile. 
 
Angajatorii resping CV-urile celor care susţin că vorbesc mai multe limbi la nivel începător. Pentru că de obicei, aceşti candidaţi nici măcar nu pot susţine o conversaţie în limba respectivă.

Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești proaste pentru elevii de clasa a VIII - a: Broșura pentru admiterea la liceu 2024 nu poate fi publicată!

Luni, 13 Mai 2024
151

Astăzi, 13 mai, inspectoratele școlare ar trebui să publice Broșura pentru admiterea la liceu pentru anul școlar 2024-2025, care conține numărul de locuri la liceele din județ, specializările...

Program social:10.000 de vouchere de la stat vor primi femeile care vor să devină mame, dar nu pot!

Luni, 13 Mai 2024
69

Potrivit un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, Ministerul Familiei va da şi în acest an echivalentul a 3.000 de euro pentru 10.000 de proceduri de fertilizare...

24 de agenți economici de la Cornișa, luați la verificat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Luni, 13 Mai 2024
220

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Comisari...