Profesorul trăznit: inventatorul paharului inteligent si a purificatorului de aer

Constantin Antohi găseşte soluţii practice la problemele de care ne lovim în viaţă. Inovaţiile sale pornesc de la ştirile proaste pe care le citeşte în ziare. Imediat se gândeşte cum să îndrepte lucrurile.

La cei 70 de ani ai săi, profesorul ar trebui să-şi trăiască liniştit anii de pensie. Slavă Domnului, are cu ce. Şi-a făcut o vilişoară în Cotnari, în patria vinului. Are o maşină elegantă şi ceva bănuţi puşi deoparte.

Însă omul, obişnuit să muncească toată viaţa, nu are astâmpăr. Se joacă necontenit cu formule matematice şi fizice, cu reacţiile chimice. Merge pe stradă, citeşte ziarele sau pur şi simplu se uită la televizor şi imediat îi vine o idee pentru o nouă invenţie. Inovează aproape la fel de firesc precum respiră.

Acesta este Constantin Antohi, preşedintele Societăţii Inventatorilor din România. Profesor asociat la facultatea de Hidrotehnică din Iaşi, Antohi e o somitate. Are zeci de aparate şi dispozitive unicat pe care el însuşi le-a conceput. A pierdut şirul medaliilor şi premiilor speciale obţinute la saloanele de inventică.

Investitorii n-au încredere în invenţiile autohtone

În cei 70 de ani, Antohi a ars toate etapele. Profesor de fizică, ca formaţie, acesta a predat la gimnaziu, liceu şi, în ultimii ani, la facultate. Inovează de când se ştie. Pe cont propriu sau împreună cu studenţii sau cu profesorii cu care lucrează. Înainte de 1989 participa la cercurile de fizică, despre care vorbeşte cu oarecare nostalgie. Şi asta deoarece îi ofereau cadrul în care se simţea ca peştele în apă. După ‘90, a fost organizatorul celor mai importante saloane de inventică din ţară.

Dar profesorul, spirit practic, a sesizat imediat că simpozioanele nu au nicio finalitate dacă la aceeaşi masă nu vin şi investitorii cu potenţial, manageri ai firmelor de top din ţară şi străinătate. Tocmai de aceea a decis transformarea saloanelor în târguri de inventică. "Aşa, invenţiile noastre pot fi transpuse în produse de serie. Totuşi, în România este mai greu să convingi un investitor să bage bani în invenţia ta. Aceştia preferă mai degrabă să importe şi să distribuie produse de o calitate mai slabă decât cele pe care le-am putea produce noi în ţară", susţine Constantin Antohi.

O ştire proastă îl face să se gândească zile în şir cum să îndrepte lucrurile

De cea mai recentă invenţie a sa, un sistem perfomant de alarmare în cazul alunecărilor de teren, nu s-a interesat nimeni din România. Are o ofertă de la autorităţile ucrainene din Sevastopol, care ar vrea să implementeze sistemul.

Acum îl preocupă schimbările climatice, exploziile solare pe care le studiază minuţios. E pasionat de energia alternativă, de protejarea mediului. "Vreau să fiu în pas cu vremurile".

Redresorul generator

O invenţie pe care o foloseşte personal la casa din comuna Cotnari este un redresor pentru situaţiile în care rămâne fără curent. La prima vedere, aparatul portocaliu pare o cutie din metal cu roţi. În realitate este ca o baterie gigant care oferă independenţă energetică pentru una-două săptămâni. Bateria se încarcă fie normal, de la priză, fie de la panouri solare.

Când locuinţa rămâne fără curent, acest redresor intră automat în funcţiune. "Pot alimenta mai multe becuri, un laptop sau un televizor". Costul de producţie al instalaţiei este de aproximativ 1.600 de lei şi nu este produsă în serie.

Paharul inteligent

Recipientul are o mare calitate. Poate descoperi chelnerul care încearcă să-şi tragă în piept clienţii şi care 2botează" cu apă băuturile alcoolice. Paharul are dedesubt o sursă de lumină şi este aşezat pe un resort. "Apa are o densitate şi votca, să spunem, are o altă densitate. Îţi dai seama dacă băutura a fost «botezată» după modul în care este distribuită".

Purificatorul de aer, singura sa invenţie în producţie de serie

Arată exact ca un aparat de aer condiţionat. Diferenţa e că acesta nu schimbă temperatura din cameră, ci curăţă aerul. "Purificatorul" e una din invenţiile profesorului ce este produsă în serie. Antohi a inventat sistemul în 2004, iar de cinci ani se comercializează pe piaţă, fiind produs de o firmă din Urziceni.

Un astfel de aparat costă în jur de 300 de euro, profesorul primind 7% din preţul fiecăruia. Aparatul poate fi instalat în orice apartament, dar şi în clinici, spitale.

"Purificatorul are o sită, un filtru. Apoi, în interior, aerul este canalizat, trece prin nişte oglinzi elipsoidale care concentrează radiaţia de 400 de ori. În nanosecunde, viruşii sunt distruşi la prima trecere. Aerul devine perfect, mai ales pentru cei cu astm", explică Antohi.


Sursa: evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...