Profesorilor le-au scăzut salariile, dar nu și în cărțile de muncă

Salariile cadrelor didactice au fost tăiate cu 25%, dar în cărţile de muncă nu este menţionată reducerea veniturilor. Dascălii pierd la pensie, dar din acte nu se constată acest lucru. Oficialii Ministerului Educaţiei refuză să comenteze neoperarea în cărţile de muncă ale modificărilor dispuse de Guvern. În situaţia cadrelor didactice s-ar putea regăsi şi alti angajaţi din sectorul bugetar.

Executivul ar putea să aştepte decizia forurilor internaţionale pentru a opera în cărţile de muncă ale bugetarilor. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ dă în judecată Guvernul pentru neplata în avans a salariilor pe concediu, conform contractului colectiv de muncă.

Cadrele didactice au deja veniturile reduse cu 25%, însă pe cărţile de muncă salariile figurează ca fiind complete. Contactaţi de reporterii Puterea, mai mulţi reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi contabili ai unităţilor de învăţământ susţin că nu au primit indicaţii că ar trebui să opereze în cărţile de muncă.

Oficialii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) nu vor să discute sub nici o formă despre reducerea salariilor cadrelor didactice sau despre veniturile trecute în cărţile de muncă ale dascălilor. "Nu discut despre acest subiect. Nu am ce informaţii să vă dau. Sunaţi la Biroul de presă", a replicat secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea.

Reprezentanţii Biroului de presă al Ministerului Educaţiei susţin că nu au informaţii despre salariile trecute în cărţile de muncă ale profesorilor. "Trebuie să se specifice în ordonanţa guvernamentală dacă reducerile salariale se trec sau nu în cartea de muncă", a fost răspunsul MECTS.

Juriştii au declarat că de la 1 iulie, reducerea veniturilor cu 25% trebuie menţionată şi în cărţile de muncă. !În baza Ordonanţei 118/2010, de tăiere a salariilor cu 25%, Ministerul Educaţiei trebuie să efectueze operaţiunea de reducere a venturilor cu 25% şi în cartea de muncă. Se pot tăia 25% din sporuri sau din salariul de bază. Există salariaţi care beneficiază de anumite sporuri.Trebuie să se opereze reducerea şi în cărţile de muncă!, au explicat juriştii.

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că reducerea veniturilor salariale trebuie menţionată şi în cărţile de muncă, cât timp au fost diminuate şi contribuţiile la bugetul de asigurări sociale de stat. !Reducerea cu 25% trebuie trecută în cartea de muncă. Mai ales că au fost reduse şi contribuţiile la fondul de pensii. CAS-ul a fost redus. Eu pierd şi la fondul de pensie. Orice astfel de decizie trebuie notată în cartea de muncă!, a explicat prim-vicepreşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, este convins că profesorii vor avea pensiile diminuate, chiar dacă salariul figurează întreg pe cărţile de muncă. !În mod cert, CAS-urile au fost plătite redus. Este imposibil ca în cărţile de muncă să nu fie menţionată reducerea salariilor. Nu ştiu exact cum se procedează în astfel de cazuri. Dacă este o gafă, probabil că se va opera retroactiv", a declarat Cornea pentru Puterea.

Guvernul ar putea evita un efort suplimentar prin nemenţionarea reducerilor salariale, în cazul în care sindicatele vor avea câştig de cauză la forurile internaţionale, fiind necesară o nouă operare în cărţile de muncă. (Puterea)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Modernizarea Stadionului Ion Bordeanu și transformarea sa în Arenă de nivel UEFA este o prioritate a administrației PSD Cosmin Andrei! (Video)

astăzi, 12:20

Modernizarea Stadionului Ion Bordeanu și transformarea sa în Arenă de nivel UEFA este o prioritate a primarului Cosmin Andrei și a parlamentarilor PSD Botoșani. „Una dintre priorit...

Augustin Zegrean: ”Dacă există condiții, CCR poate anula alegerile”

astăzi, 12:00

Curtea Constituțională are rolul de a valida noul președinte al României, iar înainte de a lua această decizie, CCR verifică dacă au existat nereguli în procesul electoral. ...

Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani. „Te simți util și asta te face să fii mai tânăr”!

astăzi, 11:35

Numărul profesorilor care au rămas să predea în școli chiar și după vârsta pensionării a crescut foarte mult în ultimii ani. Sunt 2.200 de dascăli cu vârste peste 65 de...