Profesorii din Botosani asteapta reactia colegilor din tara: "Asteptam o eventuala actiune de protest"

Profesorii din Botosani asteapta reactia colegilor din tara: "Asteptam o eventuala actiune de protest"

 LIVIU AXINTE  

Sindicalistii din Educatie asteapta ca la nivelul intregii tari sa se declanseze o greva generala, in conditiile in care Guvernul va bloca aplicarea deciziilor date de instantele de judecata.

"O sa trebuiasca sa ne armonizam cu colegii din intreaga tara, asteptam o eventuala actiune de protest care sa fie declansata la nivelul intregii tari, avand in vedere ca ceea ce era normal sa se intample nu s-a intamplat, adica normal era sa se generalizeze aplicarea Legii 221 la nivelul intregii tari, si nu invers, adica sa dea in cap si celor care au avut castig de cauza pe Legea 330. Acum ramane practic ca actiunea, daca va fi, sa fie facuta la nivel national, pentru ca asa singuri nu reusim", a declarat Liviu Alexa, lider LSI Botosani.

Axinte spune ca intentiile Guvernului nu sunt pe placul dascalilor, acestia aflandu-se in imposibilitatea de a supravietui daca vor fi nevoiti sa castige salarii de 700 de lei lunar.

"Acest proiect de lege nu rezolva nici intr-un fel dezechilibrul existent in zona de salarizare din invatamant, iar cu un salariu pentru un debutant de 930 de lei brut, asa cum este prevazut, si 700 de lei sa fie in mana, eu nu vad cum un cadru didactic tanar ar putea sa se hraneasca, sa se imbrace decent, sa faca lectii de calitate si ce i se mai cere", spune Liviu Axinte.

Liderul LSI considera ca adoptarea proiectului de lege anuntat de Guvern este o mare greseala.

"Practic, prin acest proiect de lege am reveni undeva in 2007, la nivelul salarizarii, avand in vedere ca in octombrie 2008 valoarea coeficientului era 300 de lei, iar aplicarea acestei legi presupune un coeficient de 258 de lei, suntem cu mult sub octombrie 2008, suntem undeva prin 2007 cu salarizarea, in conditiile in care s-a taiat al 13-lea salariu, s-a taiat salariul de merit, fondul de premiere de 2%, ajutorul pentru procurarea de carti. Totul s-a taiat si am ajunge si cu valoarea cofecientului mult mai mic. Deci, total fond de salarii avem o diminuare absolut semnificativa", spune Axinte.

O solutie ar fi, spune reprezentantul LSI Botosani, regandirea grilei de salarizare si o lege unica de salarizare, care sa poata fi aplicata si sa nu duca la discrepante mari.

"Insa adevarul spus trunchiat nu ajuta pe nimeni, pentru ca chiar asa, in conditiile in care se aplicau hotararile judecatoresti, erau colegii nostri din primii 10 ani de activitate in invatamant care aveau salarii de pana in 1.300 de lei, care acum sunt dusi undeva la 700 pana in 1.000 de lei, ce se intampla cu ei? Cum pot sa se descurce? Nu cred ca acest proiect de lege rezolva problema", a incheiat Liviu Axinte.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
15

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...

Elevii încep ultimul modul de cursuri miercuri, 8 mai. Calendarul Evaluărilor Naționale, Bacalaureatului și admiterii la liceu

astăzi, 16:40
82

Cursurile din modulul 5 de școală încep în mijlocul săptămânii, miercuri, 8 mai, și durează până pe 21 iunie 2024. Modulul 5 este cel în care au loc Evaluările Na...

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
304

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...