Profesor de informatică: "Sistemul antichiul nu poate fi păcălit"

Profesor de informatică: "Sistemul antichiul nu poate fi păcălit"

   Adevarul

Un dascăl inventiv a pus la punct un sistem care-i dă de gol imediat pe elevii chiulangii. Daniel Bőjte face 29 de ani în august, iar în ultimii cinci a fost informaticianul, dar şi "proful" de informatică de la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Miercurea-Ciuc. Educat el însuşi în acelaşi liceu şi mai apoi la Universitatea "Petru Maior" din Târgu-Mureş, specializarea Informatică de Gestiune, Daniel Bőjte a pus la punct un sistem care promite să devină coşmarul elevilor chiulangii în următorii ani. Între altele, părinţii pot afla prin SMS ora exactă la care copilul lor ajunge la şcoală.

Cât de eficient este sistemul în reducerea absenteismului? Cei care vor să chiulească o vor face oricum, nu?

Daniel Böjte: Acest sistem, alături de măsuri conexe dispuse de conducere - cum ar fi prezenţa profesorului de serviciu la intrare în şcoală, camera de supraveghere în curte, dar mai ales legătura strânsă pe care dirigintele o are cu părinţii, a dus la scăderea fenomenului de absenteism în instituţia noastră, Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Miercurea-Ciuc, cu aproximativ 25% într-o perioadă de 2 ani de la implementare. Cel mai mare avantaj al acestui sistem este că ne oferă o imagine clară asupra prezenţei elevului în instituţie, nu doar într-o zi, ci de-a lungul timpului, astfel că prezenţa lui poate fi corelată cu performanţele şcolare. Aceste informaţii sunt importante pentru conducerea şcolii, diriginţi, dar şi pentru părinţii care vor să fie implicaţi în viaţa copilului lor. E adevărat că elevul dornic să chiulească poate să o facă oricum, dar acest sistem le dă ocazia dirigintelui şi părintelui să afle în timp real şi să ia măsuri. Ideea noastră nu e să avem un sistem coercitiv, de constrângere şi pedepsire a a elevilor. Mult mai important este să avem parte de un act de educaţie, de formare a elevului în spiritul apartenenţei la un colectiv care şi-a însuşit o uniformă şi nişte valori.

Cât de sigur e sistemul antichiul? Nu poate fi păcălit? Nu se poate, la fel ca în Parlament, ca o persoană să ponteze mai multe cartele?

Sistemul antichiul nu poate fi păcălit, pentru că niciun elev nu poate să ponteze mai multe cartele. Introducerea fiecărei cartele e supravegheată de un profesor sau de personalul de pază. Tot profesorul de serviciu, aflat la intrarea în instituţie de la ora 7 şi jumătate dimineaţa, e cel care validează vizual identitatea elevilor. Acum, dacă e să discutăm pur ipotetic, sigur că orice sistem de securitate de pe lumea asta poate fi păcălit: elevul, după ce şi-a confirmat prezenţa cu cartela, poate căuta o fereastră deschisă pe care să sară. Ori poate exista o pană de curent. Tocmai de aceea sunt importante măsurile conexe, e nevoie ca personalul de pază să colaboreze cu profesorii, să fie alert, sunt importante camerele de supraveghere din curte. Cert este că niciun elev nu poate să intre cu trei legitimaţii. Iar cei care-şi pierd cartela sau o deteriorează primesc permise temporare de acces de la secretariat. Durează două săptămâni să primească o legitimaţie nouă.

Cum funcţionează sistemul de alertă prin SMS pentru părinţi? Primesc toţi părinţii informaţii privind prezenţa copiilor lor la şcoală?

Este un serviciu opţional pe care un părinte poate să îl ceară şi ale cărui costuri sunt suportate de dânşii. Presupune o cheltuială de 10 lei pe lună şi până acum, părinţii, în marea lor majoritate, au decis să se aboneze la acest serviciu.

Cât de uşor au acceptat părinţii să acopere costurile cu cartelele ?

Cartela nu e scumpă, aproximativ 4 lei, şi nu am avut niciun părinte care să nu coopereze în acoperirea costurilor cu cartela. Dimpotrivă, avem părinţi care ne solicită constant dezvoltarea sistemului.

Cum au reacţionat elevii (mai ales cei de liceu) la punerea în practică a acestui sistem?

Elevii claselor primare au reacţionat cu mândrie şi entuziasm, mai ales că au primit legitimaţii pe care le poartă în piept. Cei de la gimnaziu s-au conformat de asemenea. La liceu, în primele săptămâni de la implementare, am constatat reticenţă, opunere şi tensiune din partea elevilor. Dar acum, după doi ani, nu mai avem probleme de ordin comportamental, sistemul a devenit o parte firească a vieţii de elev. A durat şase luni să se obişnuiască cu ideea, iar acum, după doi ani, sistemul nostru funcţionează optim.

Cât durează intrarea elevilor în liceu într-o zi obişnuită? Au fost probleme până când elevii şi profesorii s-au obişnuit cu el?

Au existat unele mici dificultăţi în primele săptămâni, ea adevărat. După trecerea perioadei de acomodare, nu am mai avut însă probleme cu fluiditatea accesului în instituţie. Cum spuneam, aici vorbim de un act de educaţie: pur şi simplu, elevii au învăţat să vină mai devreme la şcoală.

Cât durează instalarea acestui sistem?

La noi în instituţie nu a durat decât o zi. Ceva mai mult, adică aproximativ o săptămână, a ţinut fotografierea tuturor elevilor. Dar să ştiţi că nici asta nu e o procedură complicată sau consumatoare de timp. Într-o pauză de 10 minute reuşeam să fotografiez două clase. Pentru eficienţă, am folosit codul general automat de aparatul de fotografiat pentru a crea numerele de ordine de pe legitimaţii.

În cât timp s-ar putea extinde la toate liceele din România? La ce rezultate v-aţi aştepta?

Aş fi onorat să pot contribui la extinderea acestui sistem în toate liceele. Cred că informaticienii din sistemul de învăţământ ar putea să urmeze modelul meu şi să-l pună în practică chiar de la începutul anului şcolar următor.

De unde v-aţi inspirat?

Nu am nicio sursă clară de inspiraţie decât experienţa mea în sistemul de învăţământ şi dorinţa mea de a contribui activ. Oricum, aici în şcoală nu reinventăm roata, ci doar o adaptăm nevoilor instituţionale într-un mod simplu şi eficient, folosind preponderent resurse deja existente.

Ministerul Educaţiei v-a oferit o recompensă pentru ideea dumneavoastră?

Aprecierea contribuţiei mele constituie deja o recompensă pentru mine. Nu am discutat cu Ministerul Educaţiei despre nicio sumă de bani şi nici despre vreun altfel de recompensă. Sigur că fiecare om aşteaptă justa plată, cum se spune, pentru eforturile sale, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie neapărat de ordin material. Ca să fie mulţumiţi în viaţă, oamenii trebuie să primească atât recompense materiale, cât şi spirituale pentru eforturile lor.


Din toamnă, în toate liceele

Costurile scăzute pe care le presupune implementarea noului sistem, în medie, 1.500 de lei de şcoală, au determinat Ministerul Educaţiei să ceară tuturor celor 1.600 de licee din România să-l pună în practică, chiar de la începutul următorului an şcolar.

Secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, Oana Badea, insistă că achiziţionarea aparaturii necesare poate fi gestionată local, astfel încât să nu fie bănuite interese de ordin politico-economice. "Noi dorim un sistem ieftin şi eficient, nu un contract pentru cineva", declară secretarul de stat. Oana Badea spune că acest sistem mai prezintă avantajul că a fost "gândit şi propus de un profesor de informatică român". "Un alt beneficiu este că fost deja pilotat, încercat timp de doi ani într-o şcoală cu aproape 1.000 de elevi şi şi-a arătat rezultatele".

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei explică şi preocuparea oficialilor români pentru această chestiune. "Elevii din România au adunat într-un singur semestru, în anul şcolar 2010-2011, peste 30 de milioane de absenţe. Iar cifra nu e neapărat o excepţie, numărul de absenţe a fost destul de ridicat de mai mulţi ani. Dacă ţinem cont şi de faptul că cea mai mare parte a acestor absenţe a fost «comisă» de elevi de liceu, nu putem să nu facem o legătură şi cu rezultatele de la examenul de bacalaureat din acest an. Tocmai de aceea prioritatea o reprezintă liceele".

 

Sursa: Adevarul

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
692

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
329

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
95

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...