Procurori botoşăneni sufocaţi de dosare!

Procurori botoşăneni sufocaţi de dosare!
Valurile de infracţiuni, dar şi sesizările făcute de botoşănenii care la un moment dat au avut nevoie de justiţie, au determinat o încărcare enormă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

În total, în 2015, au fost înregistrate 7.200 de cauze. 6.756 dosare au fost repartizate procurorilor, care mai aveau de soluţionat din anul anterior încă 749 de dosare penale. În întreg anul trecut au fost soluţionate 6.073 dosare. Prin cele 462 de rechizitorii întocmite, 592 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, 36 dintre ei fiind în arest preventiv.

Aglomeraţie pe birourile procurorilor

Fiecare procuror a primit în lucru între 400 şi 1.300 de dosare, mai bine de 90% dintre acestea fiind şi soluţionate. Asta în condiţiile în care Parchetul dispune de o schemă de 12 procurori, dar activitatea efectivă a fost desfăşurată de zece procurori în primul semestru şi de nouă procurori în semestrul doi, din care doi procurori au avut atribuţii de conducere, trei au ocupat sectorul judiciar, iar restul au avut efectiv de a face cu supravegherea şi urmărirea penală.

Cele mai multe dosare penale le-a avut în lucru procurorul Nicoleta Arpinte. Din cele 1.339 de dosare, a soluţionat 1.120 de dosare (cam patru- cinci dosare soluţionate pe zi, luând în calcul doar zilele lucrătoare). La număr de dosar primite şi soluţionate, pe poziţia a doua figurează procurorul Larisa Lungu, care a avut în lucru 1.321 de dosare, soluţionate fiind 1.082 dosare. Tot pe "podium" se află şi procurorul Camelia Macovei care a avut în lucru 1.170 de dosare, 1.097 fiind soluţionate.

Asta în condiţiile în care activitatea procurorului constă în audieri, continuarea urmăririi penale, audienţe, soluţionări ale plângerilor depuse de botoşăneni, motivări ale acţiunilor promovate în căile de atac, participări la şedinţele de judecată, formularea propunerilor în vederea luării măsurilor preventive, solicitări în privinţa efectuării de percheziţii şi a încuviinţării supravegherilor tehnice sau activităţi în materia informaţiilor clasificate.


Infracţiunile contra patrimoniului deţin ponderea dosarelor soluţionate anul trecut

În ce priveşte cauzele soluţionate, cele mai multe au privit infracţiuni contra patrimoniului- 2.986, urmate de infracţiuni contra persoanei- 1.840 de dosare. Au fost de asemenea, soluţionate 89 de dosare privind infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei.

De exemplu, un botoşănean, martor într-un dosar de furt, a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă. În 2013, bărbatul a fost audiat în legătură cu furtul unor materiale din comuna Corni şi le-a povestit poliţiştilor că a fost plătit să taie o parte din structurile metalice şi să le încarce într-o maşină. Numai că atunci când dosarul a ajuns în instanţă bărbatul şi-a schimbat mărturia, susţinând că declaraţia de la dosar nu i-ar aparţine şi că ar fi fost scrisă de poliţişti. Bărbatul a fost pus sub urmărire penală pentru mărturie mincinoasă iar în decembrie anul trecut Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani a dispus trimiterea lui în judecată.

În 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani a avut de soluţionat 7.642 de dosare.

 

Spune-ne opinia ta