Probleme financiare în protopopiatele judeţului Botoşani: Personalul neclerical, fără salarii de patru luni!

Probleme financiare în protopopiatele judeţului Botoşani: Personalul neclerical, fără salarii de patru luni!
De patru luni de zile, personalul neclerical din parohiile din judeţul Botoşani stau fără bani, pentru că sumele necesare pentru plata acestora nu au fost virate de la bugetul de stat.

Problema aceasta, care, potrivit preotului Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botosani, este doar în judeţul Botoşani, alte judeţe din Moldova primind aceşti bani, a fost adusă şi în atenţia secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi, prezent joi la Botoşani.

"Poate găsiţi o modalitate pentru toate parohiile din judeţul Botoşani să ne ajutaţi, ca pentru angajaţii neclerici să primim şi noi contribuţia de la stat, pe care nu am primit-o de patru luni de zile. De ani de zile se întâmplă lucrul acesta şi am insistat la toate forurile posibile şi imposibile şi nu am primit niciun răspuns, niciun ajutor. Noi suntem datori, ca instituţie, să plătim lunar la stat toate contribuţiile. Au venit şi mi-au spus că nu mai au niciun leu să plătească. Este o situaţie inexplicabilă pentru că în celalelate judeţe nu se petrece acest lucru. Nu ştiu ce se întâmplă. Vă rugăm să interveniţi că nu mai avem altă speranţă", a spus protopopul Lucian Leonte.

La rândul său, preotul Constantin Macuc, protopop de Săveni, a spus că, în cazul în care sunt astfel de întârzieri în alocarea banilor, să se obţină şi o derogare în ceea ce priveşte plata contribuţiilor.

"Măcar să găsim înţelegere la instituţiile fiscale ale judeţului pentru a vira şi noi impozitele pe salarii în momentul în care acesţi bani vor intra. O derogare, o portiţă legislativă, dacă ar fi posibil să ne ajutaţi în această privinţă", a spus protopopul Constantin Macuc.

Statul asigură pentru personalul neclerical o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora, fiind vorba despre secretari, contabili, dascăli, pălimari.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
26

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
24

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
42

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...