Primele alegeri informatizate din Romania: Cum poţi deveni operator!

Alegerile locale din iunie vor fi organizate, in premiera, cu ajutorul unui sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot, care se doreste a fi o metoda de prevenire a votului ilegal.

Ce presupune informatizarea

Autoritatile au nevoie de zeci de mii de operatori de calculator, care sa fie prezenti in ziua votului in sectiile de votare.
Campania de recrutare a operatorilor de calculator a fost demarata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) inca din luna noiembrie, dar ea continua si in prezent, pentru ca in cele aproape 20.000 de sectii de votare este nevoie de peste 25.000 de operatori, la care se adauga si rezervele.

Conform Hotararii de Guvern nr.53/2016, "operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de votare primeste o indemnizatie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile".

De ce avem nevoie de alegeri informatizate

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) este important pentru asigurarea integritatii procesului electoral si are urmatoarele functionalitati:

a) faciliteaza verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot;
b) semnaleaza tentativele de vot ilegal;
c) faciliteaza exercitarea dreptului de vot;
d) asigura unicitatea inscrierii in listele electorale;
e) agrega date statistice privind prezenta alegatorilor la vot.

AEP precizeaza ca aplicatia informatica pentru verificarea dreptului de vot (ADV) este programul informatic realizat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care asigura prelucrarea datelor de identificare ale alegatorilor culese de catre operatorii de calculator si compararea acestora cu datele deja inregistrate.

Conditii ca sa devii operator

Poate avea calitatea de operator de calculator al sectiei de votare orice persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are cetatenia romana si domiciliul in Romania;
b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;
c) are varsta de minimum 18 ani impliniti;
d) are capacitate deplina de exercitiu;
e) a absolvit invatamantul general obligatoriu;
f) are cunostinte de baza in tehnologia informatiei.

Pentru a ajunge operator de calculator in sectiile de votare, pasii sunt urmatorii:

1. depunerea unei cereri
2. examinarea
3. semnarea acordului si a angajamentului de confidentialitate

Cererea trebuie scrisa, datata si semnata, apoi depusa direct sau transmisa prin posta, in original, la sediul Filialei sau Biroului judetean al Autoritatii Electorale Permanente.

De asemenea, cererea poate fi depusa la primaria din localitate, caz in care ea va fi redirectionata.

Citeste mai departe, pe ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Ce trebuie să știe cetățenii care înaintează petiții!

astăzi, 18:18

Astfel, dintre acestea: -113 petiții au fost redirecționate către alte instituții, întrucât au fost greşit adresate Gărzii Naţionale de Mediu; - 60 petiții au fost soluționa...

Botoșani: Prezență la vot la ora 17.00!

astăzi, 17:17

34,8% era prezența la vot, în județul Botoșani, la ora 17.00, în continuare sub media națională (42,4%). În cele 433 de secții de votare s-au prezentat la urne 118.592 de ce...

Schimbări în Legea învățământului pentru unii elevi: „Trebuie să fim mai serioși!”

astăzi, 16:50

Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază. Profesoara de Matematică De...