Alegerile locale din iunie vor fi organizate, in premiera, cu ajutorul unui sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot, care se doreste a fi o metoda de prevenire a votului ilegal.
Ce presupune informatizarea
Autoritatile au nevoie de zeci de mii de operatori de calculator, care sa fie prezenti in ziua votului in sectiile de votare.
Campania de recrutare a operatorilor de calculator a fost demarata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) inca din luna noiembrie, dar ea continua si in prezent, pentru ca in cele aproape 20.000 de sectii de votare este nevoie de peste 25.000 de operatori, la care se adauga si rezervele.
Conform Hotararii de Guvern nr.53/2016, "operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de votare primeste o indemnizatie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile".
De ce avem nevoie de alegeri informatizate
Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) este important pentru asigurarea integritatii procesului electoral si are urmatoarele functionalitati:
a) faciliteaza verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot;
b) semnaleaza tentativele de vot ilegal;
c) faciliteaza exercitarea dreptului de vot;
d) asigura unicitatea inscrierii in listele electorale;
e) agrega date statistice privind prezenta alegatorilor la vot.
AEP precizeaza ca aplicatia informatica pentru verificarea dreptului de vot (ADV) este programul informatic realizat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care asigura prelucrarea datelor de identificare ale alegatorilor culese de catre operatorii de calculator si compararea acestora cu datele deja inregistrate.
Conditii ca sa devii operator
Poate avea calitatea de operator de calculator al sectiei de votare orice persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana si domiciliul in Romania;
b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;
c) are varsta de minimum 18 ani impliniti;
d) are capacitate deplina de exercitiu;
e) a absolvit invatamantul general obligatoriu;
f) are cunostinte de baza in tehnologia informatiei.
Pentru a ajunge operator de calculator in sectiile de votare, pasii sunt urmatorii:
1. depunerea unei cereri
2. examinarea
3. semnarea acordului si a angajamentului de confidentialitate
Cererea trebuie scrisa, datata si semnata, apoi depusa direct sau transmisa prin posta, in original, la sediul Filialei sau Biroului judetean al Autoritatii Electorale Permanente.
De asemenea, cererea poate fi depusa la primaria din localitate, caz in care ea va fi redirectionata.
Citeste mai departe, pe ziare.com...
Primele alegeri informatizate din Romania: Cum poţi deveni operator!
Stiri Botosani Thursday, 10 March 2016 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!
astăzi, 19:50
Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...
Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!
astăzi, 19:10
Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...
Un tânăr polițist din cadrul IPJ Botoșani, care își serbează ziua de naștere pe patul de spital, are nevoie de ajutor pentru a se recupera după un accident!
astăzi, 18:30
Alexandru Rațoi, polițist în cadrul IPJ Botoșani a împlinit 25 de ani. Ar fi trebuit să fie o zi plină de bucurie alături de familie și colegi, dar viața i-a pus în față o ...