Primarul din Sfantu Gheorghe: Daca maghiarii vorbesc romana, si romanii sa vorbeasca maghiara

Primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat joi ca maghiarii se simt discriminati si ca ar trebui sa existe o egalitate, care sa nu insemne ca maghiarii sa vorbeasca limba romana, iar un roman in acest oras sa nu vorbeasca limba maghiara.

Antal a reclamat ca in ultima perioada se aduce in discutie subiectul maghiarilor din Romania "in locul problemelor reale".

"Este un lucru nu la locul lui ca ni se cere zilnic de cinci ori sa demonstram ca suntem loiali acestei tari. Eu cred ca noi suntem mult mai loiali acestei tari decat cersetorii din Europa, decat politistii care arunca cu caschetele in curtea Palatului Cotroceni si as putea sa continui. Eu cred ca Romania este si tara noastra", a spus el, citat de ziare.com.

"Noi ne vom simti bine in aceasta tara si vom iubi aceasta tara, daca aceasta tara - Guvern, Parlament si asa mai departe - va avea politici prin care noi sa ne simtim confortabil pe pamantul nostru natal", a adaugat Antal.

Primarul din Sfantu Gheorghe a fost intrebat daca in acest moment nu se simte confortabil. "Nu ne simtim confortabil pentru ca nu avem, de exemplu, universitate in limba maghiara de stat", a raspuns el.

In opinia sa, nu ar fi corect ca maghiarii sa plateasca taxe statului roman si sa mearga la universitate "pe banii statului maghiar". El a refuzat o comparatie despre conditiile romanilor din Ungaria, sustinand ca nu se poate discuta despre o comunitate de cinci milioane fata de una de doar cinci mii.

"Eu cred ca nu este corect ca eu sa platesc impozite pentru statul roman si sa merg la universitate maghiara pe banii statului maghiar", a insistat el, adaugand ca situatia de la Targu Mures arata ca maghiarii sunt discriminati.

"Imi doresc sa nu fiu discriminat, imi doresc sa fiu cetatean egal de acelasi rang cu ceilalti cetateni, iar aceasta egalitate sa nu insemne faptul ca eu trebuie sa vorbesc limba romana, iar un roman in Sfantu Gheorghe sa nu vorbeasca limba maghiara. Egalitatea este sa ne respectam si sa ne cunoastem reciproc", a conchis el.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Panică în zona Gării Botoșani, incendiu în sediul unei societăți comerciale! (Foto, Video)

astăzi, 14:40

Un incendiu violent a izbucnit ,luni, 28 octombrie, la prânz, în subsolul unui bloc de pe strada Gării din municipiul Botoșani. Arhiva unei societăți comerciale, piese de mobilier...

Până pe 31 octombrie se fac înscrieri pentru Festivalul-Concurs de creație și interpretare a Piesei de Teatru într-un Act ”Mihail Sorbul”!

astăzi, 13:43

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, reamintește persoanelor interesate, că se pot face înscrieri pentru Festivalul-Concurs de Creație și Int...

Bicicliștii botoșăneni luați în vizor de polițiști, au fost sau nu ,,cuminți” în trafic!

astăzi, 12:37

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunitățile de profil au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare ab...