Primăria Dorohoi va reconstrui locuinţele distruse de inundaţii pe vechile amplasamente

Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad a avizat luni, 26 iulie 2010, cererea primarului municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, de a reconstrui locuinţele distruse de inundaţii si pe aceleaşi amplasamente pe care s-au aflat înainte de producerea dezastrului.

Răspunsul instituţiei de specialitate validează astfel Hotărârea Consiliului Local din data de 23 iulie, care condiţiona reconstrucţia pe vechile amplasamente doar în condiţiile emiterii unui punct de vedere din partea autorităţilor competente.

"Acest răspuns oficial reprezintă ultimul punct de vedere de care mai aveam nevoie pentru a putea începe lucrările de reconstrucţie a locuinţelor distruse de viitură. Cel mai important lucru e că am reuşit să conving autorităţile că nu e nevoie să strămutăm o cincime din oraş. Cu foarte mici excepţii, locuinţele vor fi refăcute si pe acelaşi loc pe care se aflau înainte. Lucrările vor începe chiar de mâine, ceea ce înseamnă că vom avea suficient timp pentru a asigura un acoperiş pentru fiecare familie de sinistraţi, până la venirea anotimpului rece", a declarat primarul Dorin Alexandrescu.

Demersul primarului municipiului Dorohoi a fost determinat de solicitările venite din partea sinistraţilor care au insistat ca locuinţele să fie refăcute pe aceleaşi amplasamente. În consecinţă, primarul a solicitat o documentare tehnică din partea Facultăţii de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Astfel, un colectiv condus de prof. Boariu a realizat un studiu hidrologic în baza căruia au fost întocmită Harta de risc natural la inundaţii pentru Municipiul Dorohoi. Potrivit acestui studiu, circa 95% din gospodăriile afectate de inundaţiile din luna iunie nu se află în zonele de risc şi pot fi reconstruite pe aceleaşi amplasamente.

Primarul Dorin Alexandrescu a supus aceste argumente Consiliului Local, cu solicitarea aprobării pentru reconstrucţia în regim de urgenţă a locuinţelor distruse. Consiliul Local a admis cererea primarului, dar a condiţionat începerea lucrărilor de obţinerea unui punct de vedere  din partea autorităţii competente, respectiv Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

În punctul de vedere comunicat astăzi de această instituţie se arată:
"Întrucât se doreşte urgentarea demarării lucrărilor pentru reconstrucţia locuinţelor distruse de inundaţiile recente înregistrate în Municipiul Dorohoi, vă comunicăm că pentru obiectivele încadrate în zonele inundate de debite cu probabilitatea de depăşire de 1% şi 2%, care corespund STAS 4273-83, în clasa a IV-a de importanţă, se pot construi pe terenuri ce nu sunt supus inundaţiilor provocate de precipitaţii cu probabilitate anuală de 5%".

Altfel spus, locuinţele vor putea fi reconstruite si pe vechile amplasamente în cazul în care probabilitate anuală de inundare a acestora este mai mică de 5%. În această situaţie se află peste 95% din suprafaţa inundată în acest an în municipiul Dorohoi.


COMUNICAT DE PRESA PRIMARIA DOROHOI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce au decis magistrații botoșăneni în cazul primarului Cosmin Andrei!

astăzi, 10:07
88

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, primește o veste bună din partea judecătorilor Tribunalului Botoșani. La finalul săptămânii trecute, magistrații botoșăneni au decis revo...

Medic botoșănean despre o boală a picioarelor care ne afectează inima: ”Să fim atenți la semnalele pe care ni le trimite corpul nostru!”

astăzi, 09:40
320

Ruxandra Toderiță, medic specialist cardiolog din Botoșani, trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele foarte grave pe care le are asupra organismului uman tromboza venoasă profundă....

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine. Semnele distincte la care să fii atent

astăzi, 08:48
238

Deși roșiile injectate pot părea a fi sănătoase și delicioase, ele pot conține aditivi și substanțe chimice periculoase, scrie ziaruldeiasi.ro. În consecință, este important să recun...