PRIMA explicatie oficiala: De ce au ajuns salvatorii dupa 7 ORE la VICTIMELE accidentului aviatic

PRIMA explicatie oficiala: De ce au ajuns salvatorii dupa 7 ORE la VICTIMELE accidentului aviatic
Purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Adrian Fulea, a declarat, la Romania TV, ca localizarea avionului prabusit s-a facut pe baza datelor oferite de operatorul de telefonie mobila, iar interpretarea acestora a fost facuta de catre serviciile de urgenta anuntate de catre STS, ISU Cluj si Alba.

Purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea, a precizat ca primul apel al medicului Radu Zamfir a fost receptionat de catre serviciul 112 al STS luni, la ora 16.16. Convorbirea s-a intrerupt, iar medicul a fost sunat inapoi.

"La ora 16:16:26, Centrul 112 al Serviciului de Telecomunicatii Speciale a receptionat de la locul evenimentului un prim apel prin care a fost anuntata prabusirea unui avion. Dupa transmiterea acestei informatii, apelul telefonului s-a intrerupt. Apelantul a fost sunat inapoi de catre operatorul 112 si dupa identificarea urgentei a fost transferat catre dispeceratele de urgenta ale ISU Cluj, la 16.20. La aceeasi ora, catre Serviciul Judetean de Ambulanta Cluj, catre Inspectoratul Judetean de Politie Cluj, catre Inspectoratul de Jandarmi Cluj, catre centrul de operatii aeriene al Ministerului Apararii Nationale la 16.22 si 16.27, catre Romarta, catre Salvamont Brasov si catre elicopetrul din Targu Mures", a explicat purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea.

Acesta a precizat ca, prin intermediul serviciului 112, intre orele 16.16 si 21.33, reprezentanti ai diferitelor servicii de urgenta au fost in legatura constanta. "Au fost in legatura directa, in regim de conferinta, membri ai serviciilor de salvare. Toti. Daca au cautat in alta parte, nu e treaba mea sa va comunic (...) Informatia referitoare la harta nu este in competenta noastra. Harta o citesc cei de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Informatia a ajuns la toate serviciile de urgenta", a afirmat Fulea.

Purtatorul de cuvant al STS a aratat ca procedura folosita de Serviciu este aceeasi utilizata peste tot in Europa. Astfel, harta cu posibila localizare, bazata pe datele de la operatorul de telefonie mobila, este trimisa la serviciile de urgenta, neintrand in atributiile STS interepretarea acestei harti.

"Localizarea s-a facut pe baza informatiilor primite de la operatorii de telefonie mobila. Ambele antene ale operatorului de telefonie mobila, in cazul apelului efectuat de medicul Radu Zamfir, sunt amplasate in judetul Cluj si ele acopera si o parte din judetul Alba (...) Noi nu interpretam datele primite de la operatorii de telefonie mobila, noi am transmis informatiile catre ISU Cluj si ISU Alba", a declarat Adrian Fulea.

Seful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, luni, pentru RFI, ca in zona montana este posibil ca un apel sa fie identificat cu dificultate chiar daca in perimetrul respectiv exista semnal, adaugand ca totul depinde de cate celule GSM sunt captate in timpul apelului. Potrivit sursei citate, daca, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate aparea ca a fost efectuat din judetul Brasov, chiar daca el a fost facut din judetul Sibiu.

Adrian David spune ca "in mod normal un apel la 112 este localizat in functie de celula pe care o deschide de pe un pilon".

"Se face prin triangulatie - daca se deschid trei celule se stie exact locul in care s-a facut apelul. În situatia in care se deschide o singura celula sau doua, localizarea este foarte grea. Stiu asta pentru ca au fost situatii in Muntii Fagaras in care am incercat sa localizam niste turisti rataciti si tocmai din cauza faptului ca s-a deschis doar o celula n-am putut identifica locul exact. Deci tehnic este normal sa se petreaca asa ceva. În oras, in momentul in care se face un apel, acel apel este preluat de mai multe antene din zona. Daca este o zona izolata, apelul respectiv poate fi preluat doar de una sau doua. De exemplu, vin apeluri 112 de la cabana si semnalul respectiv este preluat de o antena de la Brasov, chiar daca apelul respectiv este facut de pe teritoriul judetului Sibiu. Ulterior apelului se discuta intre operatorii de la 112 cu institutiile specializate in interventiile de urgenta si se intervine cu echipa cea mai apropiata", a explicat la RFI seful Salvamont Sibiu, Adrian David.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. In urma accidentului, pilotul Adrian Iovan si o tanara studenta la medicina au murit, copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor, au fost raniti. Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de un padurar, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici. În zona unde a aterizat fortat avionul a fost trimis si un elicopter de la SMURD Mures, insa acesta a fost nevoit sa se retraga, din cauza cetii. Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

sursa: www.romaniatv.net
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
13

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
23

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
273

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...