Prețul la lemnele de foc ar putea să scadă de la 1 noiembrie 2021 cu aproape 15 %

Prețul la lemnele de foc ar putea să scadă de la 1 noiembrie 2021 cu aproape 15 %

Prețul la lemne de foc ar putea să scadă de la 1 noiembrie 2021 cu 15 %, după ce în Senat a ajuns o propunere de reducerea a TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%.

Anunțul a fost făcut de senatorul Ştefan Radu Oprea, care a explicat că membrii Comisiei de buget-finanţe a Senatului a adoptat la începutul acestei săptămâni, marți, un raport de admitere pentru proiectul de lege al PSD care prevede reducerea TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%.

„Veste bună pentru românii care îşi încălzesc locuinţele cu lemne de foc. Comisia buget-finanţe din Senatul României a votat un raport favorabil pentru iniţiativa PSD de reducere a TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%. Dezbaterea şi votul în plenul Senatului va avea loc săptămâna viitoare.”, a scris Ştefan Radu Oprea, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, termenul de intrarea în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021.

„Termenul de intrarea în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021, astfel încât cetăţenii să beneficieze de reducerea preţului la lemne de foc din această iarnă. P.s. Vă readuc aminte că 85% din locuinţele din mediul rural sunt încălzite cu lemne”, a mai adăugat Oprea, care a mai precizat că impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, iar “proiectul a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure. Scăderea preţului este una dintre variante, astfel încât îţi poţi permite să plăteşti un preţ corect pentru un metru cub de lemne de foc. Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta, pentru ca şi cei care se încălzesc cu lemne să beneficieze de aceleaşi condiţii cu cei care se încălzesc cu energie electrică sau cu gaze".

În România se estimează în prezent că lemnul de foc este principala sursă de încălzire pentru majoritatea populaţiei, numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc ca mijioc de încălzire fiind de peste 3,5 milioane, reprezentând peste 45,71%, din totalul gospodariilor înregistrate la nivel naţional. Mai mult, în mediul rural, numărul locuinţelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încalzire este de peste 2,773 milioane, ceea ce reprezintă peste 85% din totalul locuinţelor înregistrate în mediul rural, unde cei mai mulţi sunt pensionari şi persoane cu venituri mici.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Plafonarea și compensarea ar urma să mențină prețurile la energie la nivelul celor din iarna trecută

Marţi, 26 Octombrie 2021
169

Plafonarea și compensarea duce prețurile la energie din această iarnă nivelul anului 2020, sau cel puțin asta anunță oficialii din Ministerul Economiei.Ministrul Virgil Popescu susține as...

Suntem pe locul doi în Uniunea Europeană la creșterea prețurilor la combustibili

Marţi, 26 Octombrie 2021
197

România s-a aflat în septembrie 2021 pe locul doi în UE la creșterea prețurilor la combustibili, înregistrând un avans de 29%, imediat după Luxembourg, aflat pe 1, cu ...

Pasagerii care pleacă de pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” de la Salcea trebuie să se prezinte cu 3 ore înainte de zbor

Marţi, 26 Octombrie 2021
561

Conducerea Aeroportului „Ștefan cel Mare” de la Salcea recomandă pasagerilor să se prezinte la aeroport cu 3 ore înaintea zborului, inclusiv celor care au făcut check-in-ul onlin...