VIDEO. Restricții și certificat „verde” obligatoriu în Botoșani și cinci comune. Roma și Tudora, în carantină (document)

VIDEO. Restricții și certificat „verde” obligatoriu în Botoșani și cinci comune. Roma și Tudora, în carantină (document)

Autoritățile au instituit carantină în comunele Roma și Tudora, respectiv restricții specifice scenariului epidemiologic „roșu” în municipiul Botoșani și alte cinci unități administrativ-teritoriale, în urma întrunirii de miercuri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Noile reguli intră în vigoare joi, 23 septembrie a.c.

Ratele de infectare cu Covid-19 au depășit, marți, 3 îmbolnăviri la mia de locuitori în municipiul Botoșani și comunele Blândești, Mihai Eminescu, Răchiți, Vorniceni și Vorona, situație în care accesul în anumite locații se va face pe baza certificatului „verde”.

Documentul va fi necesar în localuri, restaurante, teatre, cinematografe, precum și la evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani, prevede actul normativ.

Printre cele mai importante reguli adoptate sunt următoarele:

- în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie;

- organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie;

- organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri etc.) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

De asemenea, relaționarea operatorilor economici cu publicul se reduce, iar spațiile destinate alimentației, divertismentului și relaxării vor putea găzdui persoane doar la 50% din capacitate. Programul de funcționare a localurilor va fi limitat la intervalul orar 5:00-2:00.

„Prin grija Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, prezenta hotărâre se aduce la cunoştinţa membrilor și consultanților Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani precum şi următoarelor Comitete Locale pentru Situații de Urgență: Botoșani, Blândești, Mihai Eminescu, Răchiți, Vorniceni și Vorona, care vor avea obligativitatea punerii în aplicare a acesteia, conform competenţelor”, se arată în Hotărârea nr. 65 din 22 septembrie 2021.

Tudora și Roma, în carantină

Conform deciziilor adoptate miercuri de CJSU Botoșani, comunele Tudora și Roma vor fi izolate de celelalte unități administrativ-teritoriale, prin pază la toate intrările și ieșirile din localitățile componente, asigurată de forțe de ordine. Locuitorii se vor supune următoarelor reguli:

Circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, prevăzute în prezenta hotărâre, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Prevederile Hotărârilor 63 și 64 din 22 septembrie 2021

Pentru intervalul orar 20:00-05:00, circulația persoanelor în afara locuinței /gospodăriei este interzisă, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul /locurile de desfașurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală și care nu poate fi amânata și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistență a persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locul activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

În interiorul localităților se interzic circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne;

Slujbele religioase cu caracter privat în lăcașurile de cult (botezuri, cununii, înmormântări) se desfășoară cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 mp pentru fiecare participant și cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber se desfășoară cu participarea a cel mult 6 persoane care nu locuiesc împreună;

Activitățile de pregătire fizică a sportivilor profesioniști, legitimați și/sau de performanță în spații deschise și/sau închise se realizează cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare între participanți;

Se interzic următoarele activități:

1. Organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise;

2. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in;

3. Desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

4. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și/sau deschise;

5. Organizarea și desfășurarea de activități în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;

6. Organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;

7. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nonalcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și/sau exteriorul clădirilor. Se permite comercializarea produselor doar în sistem "take- away"(la pachet) și/sau catering;

8. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiati în domeniul jocurilor de noroc, excepție făcând agențiile cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) și loz;

9. Toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil.

10. Organizarea piețelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor și piețelor de vechituri în spații închise.

Se limitează programul de lucru cu publicul a operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 18:00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care pot avea program non-stop.

Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/hypermarketuri la maximum 30% din capacitate cu respectarea normelor de sănătate publică și distanțare fizică.

În cazul centrelor comerciale/parcurilor comerciale se limiteaza accesul persoanelor astfel încat să se asigure 8 mp/persoană cu respectarea normelor de sănătate publică și distanțare fizică.

Operatorii economici care desfășoară activități de transport persoane și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri/porniri doar în stațiile pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de sănătate publică și distanțare fizică.

 

 

Spune-ne opinia ta