Presedintii CJ Harghita, Covasna si Mures vor sa obtina cetatenie maghiara

Presedintii consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures au depus, la Consulatul general al Ungariei de la Miercurea Ciuc, documentele pentru obtinerea cetateniei maghiare.

Potrivit Agepres, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, insotit de sotie, omologul sau din Covasna, Tamas Sandor, alaturi de sotie si cei trei copii, precum si presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edit-Emoke, au completat timp de aproape o ora toate cererile necesare depunerii dosarului pentru obtinerea cetateniei maghiare.

"Demersul este facut in calitate de persoana fizica, nu in calitate de presedinte al consiliului judetean. Este o doleanta a cetatenilor de etnie maghiara de a se reuni cu tara lor", a declarat, pentru Antena 3, Lokodi Edit-Emoke, presedintele Consiliului Judetean Mures.

La randul sau, Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a precizat ca, in calitate de fost deputat UDMR, a sprijinit initiativa Parlamentului de la Budapesta. "Asa cum au facut si romanii de peste Prut, si noi, romanii de etnie maghiara, am cerut cetatenia statului de origine", a spus Tamas Sandor. Acesta a adaugat ca se asteapta ca peste trei-patru luni sa obtina cetatenia maghiara.

Dupa ce, in noiembrie, Parlamentul de la Budapesta a modificat legislatia in sensul ca solicitantii cetateniei maghiare nu mai trebuie sa aiba domiciliul in Ungaria, mii de romani din zona invecinata tarii respective au depus deja actele.

Potrivit legii votate in Parlamentul de la Budapesta, o persoana poate obtine cetatenie daca are un stramos care a fost cetatean al Ungariei si certifica faptul ca are cunostinte de limba maghiara, chiar daca nu are domiciliu pe teritoriul tarii.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
199

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
268

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
623

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...