Protos. Siluan Antoci, starețul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea nemțeană Brusturi, ne amintește faptul că lăcașul de cult a fost construit pe locul unei conflagrații care a avut loc în urmă cu 80 de ani și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de soldați români, ruși și germani, într-o singură noapte.
În cinstea lor, mănăstirea pregătește un memorial care va fi sfințit de sărbătoarea Înălțării Domnului, când sunt pomeniți eroii naționali. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, arată Basilica.ro.
Potrivit starețului Siluan Antoci, de-a lungul timpului au fost descoperite peste 500 de nume din arhive, unii dintre ei nefiind pomeniți niciodată.
”Vă mărturisesc că până anul acesta nu mi-am imaginat că fiecare vârf de deal de aici a dăruit lui Dumnezeu și patriei noastre oameni și eroi. Deci pe fiecare vârf de deal a curs sânge, nu puțin, foarte mult”, a spus duminică, la finalul Sfintei Liturghii, starețul Siluan Antoci.
„Bine ar fi ca măcar să aducem recunoștință, să plecăm puțin fruntea și să aducem o rugăciune în fața lui Dumnezeu. Datorită jertfei lor vorbim românește, ne închinăm românește și datorită jertfei acestora suntem pe aceste locuri și putem să ne rugăm în libertate”, a adăugat părintele stareț.
Așezământul monahal din localitatea nemțeană Brusturi a fost înființat drept schit la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 1992, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și ridicat la rang de mănăstire în anul 2007.
Protosinghel Siluan Antoci, botoșănean născut în satul Stănești, comuna Lunca, este în prezent stareț al Mănăstirii ”Înălțarea Sfintei Cruci” – Brusturi, județul Neamț.