Preotul care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt in inchisoare, internat in stare grava la Iasi

Preotul care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt in inchisoare, internat in stare grava la Iasi

Parintele arhimandrit Mina Dobzeu

Parintele arhimandrit Mina Dobzeu, cel care l-a botezat in inchisoare pe monahul Nicolae Steinhardt, se afla internat in stare grava la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, dupa ce a facut o reactie alergica la medicamentul biseptol, relateaza Mediafax.

Parintele arhimandrit Mina Dobzeu a fost adus la spitalul iesean in urma cu cateva zile de la Spitalul din Harlau, unde, potrivit apropiatilor sai, nu ar fi primit tratamentul corespunzator.

Astfel, in urma unei alergii la medicamentul biseptol, preotul in varsta de 87 de ani a dezvoltat rani pe tot corpul din cauza mancarimilor.

Parintele Mina Dobzeu s-a nascut in Basarabia si este unul dintre veteranii de razboi ai Armatei Romane. A fost arestat in 1948 pentru 11 luni, intrucat a protestat impotriva scoaterii invatamantului religios din programa scolara.

In anul 1959 a fost din nou incarcerat la Jilava pentru ca s-a declarat impotriva decretului privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal.

Tot atunci a fost exmatriculat de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

A fost inchis la Galati, Jilava, Gherla si in colonia de munca din Delta Dunarii. La Jilava s-a intalnit cu importanti oameni de cultura ai vremii, printre care Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc si Vasile Vasilache, cel din urma ajuns vicar al Episcopiei Romanesti din New York.

Aflat la inchisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinta ortodoxa pe marele carturar Nicolae Steinhardt. A iesit din inchisoare in 1964.

Din anul 1969, a fost chemat sa slujeasca la Manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi - Catedrala episcopala.

Studiile incepute in anii 1957-1959 au fost continuate ulterior, parintele obtinand titlul de licentiat al Facultatii de Teologie in 1971.

Intre anii 1978-1988 a fost staret al Manastirii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Husi.

In anul 1988 a fost din nou arestat, timp de 8 luni, pentru "razvratire" si "uneltire impotriva sigurantei statului", in urma a sapte scrisori adresate direct lui Nicolae Ceausescu, cu privire la morala poporului roman si la ateismul in comunism.

Intre anii 1996 si 2002, parintele Mina a indeplinit functia de consilier cultural misionar al Episcopiei Husilor.

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

21 septembrie: Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești

astăzi, 09:12

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită publicul, pe data de 21 septembr...

Fascinat de tatăl său la paradele militare din Botoșani, și-a construit propria carieră: ”Armata m-a format ca om!”

astăzi, 08:24

Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ”Gheorghe Lazăr” Chitila a primit o nouă serie de cursanți, iar experiențele celor care au absolvit vara aceasta r...

Muzeu în aer liber: Circuit turistic în Cimitirul Armenesc din Botosani! (Foto)

astăzi, 07:50

Municipiul Botoșani a aderat la ASCE - Association of Significant Cemeteries in Europe şi a înscris Cimitirul Armenesc din Botoșani  în Ruta Culturală a Cimitirelor Europene. Asoc...