Preoţii nu mai sunt obligaţi să poarte măşti la slujbele din perioada Sărbătorilor de iarnă

Patriarhia Română a anunÅ£at că au fost stabilite noi reguli pentru slujbele de sărbători. În urma unor discuÅ£ii pe care reprezentanÅ£ii cultelor le-au avut cu autorităţile, s-a stabilit că preoÅ£ii nu vor mai fi obligaÅ£i să poarte măşti de protecÅ£ie.

Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a organizat o nouă întâlnire în cadrul Platformei de Dialog între reprezentanÈ›ii autorităților publice cu atribuÈ›ii în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 È™i reprezentanÈ›ii cultelor religioase, potrivit basilica.ro.

 

În urma dezbaterilor, s-a adoptat prin consens general documentul intitulat „Recomandări de aplicare practică a măsurilor dispuse prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 1103/17.06.2020 È™i Ministerul Afacerilor Interne nr. 95/17.06.2020, avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaÈ™urile de cult, distanÈ›a minimă de siguranță È™i măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase”.

Iată principalele măsuri impuse de autorităţi:

–Activitățile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcaÈ™ului de cult sau simultan, cu respectarea distanÈ›ei minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcaÈ™ului de cult È™i 1,5 metri în exteriorul lăcaÈ™ului de cult.

-Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-È™i dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.

-Atât în interiorul cât È™i în exteriorul lăcaÈ™urilor de cult È™i în locaÈ›iile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura È™i nasul.

-Copiii minori pot sta lângă părinÈ›i în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcaÈ™ului de cult, cu respectarea distanÈ›ei minime de siguranță față de ceilalÈ›i participanÈ›i.

-Pentru personalul de cult (clerical È™i neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecÈ›ie în timpul oficierii slujbelor religioase.

-Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciÈ›i, se va îngriji de respectarea de către participanÈ›i a distanÈ›ei minime de siguranță, a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter comun (public).

-Personalul de cult (clerical È™i neclerical), direct sau prin împuterniciÈ›i, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafeÈ›elor frecvent atinse în timpul activităților religioase (mânerele uÈ™ilor, balustrade, scaune etc.).

-LăcaÈ™urile de cult vor rămâne deschise pentru rugăciunea individuală, pentru slujbele cu caracter individual (privat) È™i pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de către comunitățile religioase (culte, asociaÈ›ii religioase sau asociaÈ›ii È™i fundaÈ›ii care au È™i obiective religioase).

-Se vor plasa, la loc vizibil, anunÈ›uri scrise conÈ›inând lista regulilor privind distanÈ›a minimă de siguranță È™i cele de acces în lăcaÈ™urile de cult È™i în locaÈ›iile unde se organizează slujbe cu caracter privat.

-În localitățile unde este aplicată carantina locală la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare etc) pot participa maxim 20 de persoane (număr ce include È™i personalul care oficiază slujba religioasă), indiferent de locul desfășurării acesteia (interiorul sau exteriorul lăcaÈ™ului de cult).

-Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice.

 

Spune-ne opinia ta