Preotii botosaneni, instruiti in vederea evitarii incendiilor in perioada Sarbatorilor Pascale!

Preotii botosaneni, instruiti in vederea evitarii incendiilor in perioada Sarbatorilor Pascale!
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga al Judetului Botosani a demarat o actiune de instruire a preotilor parohi si a staretilor manastirilor din judet in vederea prevenirii situatiilor de urgenta care s-ar putea produce la lacasele de cult in perioada premergatoare Pastelui, dar si in noaptea de Inviere. Cel mai mare risc este cel de incendiu. Activitatile preventive se vor incheia in noaptea de Inviere, cand specialisti din cadrul Inspectiei Judetene de Prevenire vor supraveghea asigurarea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor la manastiri si bisericile din municipiile si orasele din judet.

Bisericile prezinta o mare vulnerabilitate la incendiu datorita materialelor de constructie din care sunt realizate (in special cele din lemn), mobilierului specific, finisajelor interioare precum si vechimii amenajarilor. Adaugand acestor elemente prezenta aglomerarilor de persoane prilejuita de Sfintele Sarbatori de Paste se impune adoptarea unor masuri specifice pentru protectia antiincendiu din partea tuturor factorilor responsabili.
Pericolul de incendiu este dat si de utilizarea, mai mult decat oricand in aceasta perioada, a focului deschis, respectiv lumanari si candele.

"Pompierii recomanda ca locurile unde se aprind lumanari sa fie amenajate la distante de siguranta fata de elemente combustibile, de preferinta in tavi metalice umplute cu nisip sau apa. Enoriasii sunt sfatuiti sa nu foloseasca in Vinerea Mare si noaptea de Inviere pahare de plastic, hartiei sau cartone ca elemente de protectie a flacarii la vant si la picaturile de ceara", a precizat plutonier Dorina Lupu, purtator de cuvant al ISU Botosani.

Exploatarea unor instalatii electrice cu defectiuni sau inprovizatii reprezinta un mare risc de incendiu motiv pentru care preotii trebuie sa ia toate masurile pentru identificarea si remedierea defectiunilor.

Nu este indicat ca in aceste zile numarul credinciosilor care asista la slujba sa fie peste capacitatea bisericilor. Toate caile de acces pentru evacuarea enoriasilor in caz de incendiu trebuie sa fie libere. Si asta pentru ca in eventualitatea izbucnirii unui incendiu, chiar si de mica amploare, pot aparea probleme deosebite din cauza panicii care se creeaza in multime.
Din acest motiv trebuie stabilite persoane care sa se ocupe de evacuarea credinciosilor iar usile trebuie sa stea deschise tot timpul.

In noaptea de Inviere vor fi scoase din biserici covoarele, mochetele, scaunele si bancile nefixate de pardoseala.
In locurile unde se mai utilizeaza inca sisteme si mijloace locale de incalzire, se va asigura intreruperea alimentarii acestora inainte de inceperea slujbelor religioase, supravegherea pe toata durata functionarii, precum si evacuarea jarului si cenusii, la parasirea lacasurilor de cult, in locuri special amenajate.

O atentie deosebita de va acorda si stingatoarelor, care trebuie sa fie in buna stare de functionare si suficiente numeric, in functie de suprafata bisericii.

In noaptea de Inviere preotii se vor asigura ca autoturismele persoanelor care participa la slujba nu vor bloca accesul autospecialelor de interventie ale pompierilor la un eventual incendiu.

De asemenea,  se impune asigurarea de mijloace de aparare impotriva incendiilor, rezerve de apa si posibilitati efective de utilizare a acestora, cat si instruirea corespunzatoare a intregului personal pentru declansarea cu maxima operativitate a activitatii de interventie pentru stingerea unui eventual incendiu, cu forte proprii, mai cu seama in cazul acelor obiective izolate, amplasate la altitudine ori la distante mari fata de serviciile de pompieri.

"La intoarcerea de la biserica acasa, credinciosii nu trebuie sa lase nesupravegheate lumanarile si candelele aprinse sau in apropierea unor obiecte si materiale combustibile, iar inainte de culcare le vor stinge. Sununitatile de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga al Judetului Botosani sunt pregatite sa intervina in cel mai scurt timp pentru indepartarea efectelor negative ale unor situatii de urgenta", completeaza purtatorul de cuvant al ISU Botosani.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatul „IMPACT” la ceas de sărbătoare: În 33 de ani peste 5.000 de dosare instrumentate pe rolul instanțelor de judecată! (foto)

astăzi, 15:08
2

Sindicatul „IMPACT” Botoșani împlinește, pe 8 mai 2024, 33 de ani de existență.Astfel că, Sindicatul „IMPACT” Botoșani are membri în 12 județe ale țări...

Primarul Cosmin Andrei a fost trimis în judecată de procurorii DNA!

astăzi, 14:46
270

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.Edilul șef al munic...

Alertă: Tânăr dat dispărut, după ce a plecat din Botoșani la Arad!

astăzi, 14:35
105

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui tânăr, de 27 de ani, din municipiul Botoșani.Botoșăneanul a plecat pe 21 aprilie a.c. în municipiul Arad, ...