Premiera mondiala: rusii vor scoate titei de sub gheturi, la temperaturi extreme

Premiera mondiala: rusii vor scoate titei de sub gheturi, la temperaturi extreme
Exploratorii, atrasi de zacamintele cu titei din locuri inca neumblate, au dat de mai multe ori peste pestera lui Ali Baba: nordicii si-au impartit frateste Marea Nordului, SUA extrag de zor din Alaska ce au cumparat de la canadieni la pret redus, ba pana si noi am luat de la ucraineni marea pe care ei o luasera de la noi, ca sa ne alegem macar cu petrol, daca insula e pierduta.

Rusii cauta de zor, tot mai aproape de Polul Nord, unde concurenta e mai mica. Si nu cauta degeaba. Zacamintele sunt gasite, iar exploatarea se pregateste. In premiera mondiala, sta gata de plecare, in Murmansk, prima platforma destinata sa extraga petrol de sub gheturi: "Prirazlomnaia", scrie baltinfo.ru.

Acolo, conditiile de lucru nu sunt ispititoare: marea e inghetata, iar temperaturile ajung la minus 50 grade. Platforma, in greutate de 120.000 tone, a fost executata la Severdodvinsk si transportata in conditii grele la Murmansk, pe o distanta de 800 de kilometri. Transportul a durat 9 zile si s-a incheiat cu bine.

Intre timp, rusii intampina si probleme sociale: ecologistii protesteaza periodic fata de deschiderea unor campuri petroliere in zonele polare, unde natura este inca pura si nepoluata.

Manifestatiile luasera chiar o amploare de proportii asta primavara, dupa accidentul ecologic din Golful Mexic.

Acum, organizatiile ecologistilor din regiune atrag atentia ca repetarea in zona polara a unui asemenea accident ar avea consecinte incalculabile nu numai pentru Rusia, ci chiar pentru Planeta.

Dar profiturile de pe urma extractiilor de titei sunt si ele incalculabile. La asa ceva, businessmanii au si inceput sa aplice la temperaturi extreme proverbul romanesc: cainii latra, caravana trece.

 

Victor Pitigoi, ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
260

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
320

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
722

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...