Prejudicii uriaşe, condamnări cu suspendare! Hoţi de cabluri, obligaţi la plata de despăgubiri!
BOTOSANI

Prejudicii uriaşe, condamnări cu suspendare! Hoţi de cabluri, obligaţi la plata de despăgubiri!
Patru tinerei îşi găsiseră o activitate care le aducea bani, dar le potolea și pofta de adrenalină. Că doar nu-i lucru simplu să te caţeri pe stâlpi să tai cabluri de telefonie, să le strângi, apoi să arzi partea plastică şi ulterior să vinzi cuprul rezultat.

Toţi patru, crescuţi în Botoşani, s-au apucat de afaceri în martie 2012 chiar în judeţ, furând cabluri din Tudora, apoi trecând în judeţul Suceava, unde şi-au continuat activitatea. Au contabilizat 19 furturi, iar cantităţile nu erau deloc de neglijat. De exemplu, dintr-o comună suceaveană s-au sustras 620 metri de cablu telefonic, cauzându-se un prejudiciu în cuantum de 1560.89 euro. În total, din câte au aflat anchetatorii, furaseră aproape 2.500 de metri de cablu de telefon.

Cele mai multe furturi au fost reţinute în sarcina minorilor Samoel D. şi Cristi B., alături de aceştia acţionând şi Nicolae şi Constantin A. La un moment dat, îşi găsiseră şi clienţi pentru cuprul rezultat după arderea cablurilor, Ion şi Ciprian S., tată şi fiu, din Suceava, şi asta după ce centrele de colectare a materialelor refolosibile nu mai voiau să mai cumpere cupru de la puşti, bănuind că nu e lucru curat.

Pentru prinderea hoţilor care distrugeau reţeaua de telefonie fixă s-au organizat pânde, astfel că în august 2012, polițiștii suceveni au observat pe doi dintre suspecţi încercând să sustragă cablu telefonic, unul escaladând un stâlp pe care era suspendat cablul respectiv, iar celalt ţinând de "şase". În momentul în care prin zonă a trecut un autoturism, cei doi au fugit, iar poliţiştii nu au reuşit să-i prindă. I-au prins însă pe ceilalţi doi băieţi din grup, care au recunoscut cu ce se ocupau şi alături de cine. De altfel, toţi patru hoţi au recunoscut ulterior furturile, mai greu de convins fiind cei doi suceveni care cumpărau cuprul şi care au susţinut că nu sunt vinovaţi de nimic.

În primă instanţă, celor doi minori, deveniţi între timp majori, le-a fost aplicată măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni furt calificat. Unul dintre ei a murit însă până când instanţa superioară s-a pronunţat definitiv în privinţa pedepselor lor. Ceilalţi doi suspecţi, majori, au fost condamnaţi la câte doi ani și şase luni de închisoare cu suspendare pentru furt calificat, fiind obligaţi să urmeze programele stabilite de consilierii de probaţiune şi să presteze câte 60 zile de muncă neremunerată la Primăria Botoşani sau la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

Cei doi suceveni, însă, acuzaţi de tăinuire, au fost condamnaţi la câte un an şi opt luni de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii la primăriile de domiciliu sau la drumuri judeţene. În plus, cei trei hoţi trebuie să achite suma de 57.537 lei reprezentând daune materiale către Romtelecom- Serviciul Operaţiuni Suceava- Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta